Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako provjeriti ispravnost alternatora?

24.08.2014

Alternatorom nazivamo električni generator koji puni električnom energijom sve uređaje na automobilu te također puni akumulator. Generator se ponaša poput male elektrane koja daje struju kada je vozilo treba. Generatore dijelimo na dinama i alternatore.

Kako provjeriti ispravnost alternatora?
Dinama su generatori istosmjerne struje dok su alternatori generatori izmjenične struje. Dakako, većina automobila u današnjem svijetu ima alternatore, dakle generatore izmjenične struje jer su jači i kod veoma malog broja okretaja daju električnu energiju kojom se puni akumulator.  Da bi se akumulator napunio, potrebna mu je istosmjerna struja pa iz tog razloga alternator ima usmjerivač koji je tu da bi pretvorio izmjeničnu struju u istosmjernu. 
 
S alternatorom su česti problemi pa tako često možemo čuti rečenicu: 'Otišao mi alternator!' Na instrumentalnoj ploči postoji lampica koja svijetli ukoliko imamo problema s ovim dijelom. Ako se ona pali, znak je da je motor u opasnosti. Naime, kada se pali kontrolna lampica za alternator, znači da auto uskoro može stati, a na motoru će se pojaviti kvar, u većoj ili manjoj mjeri. U nekim slučajevima kod pojave kontrolne lampice može se raditi o bezazlenom kvaru kao što je kontakt što ćemo, dakako lako riješiti. Ipak, u najtežim slučajevima može značiti i potpuni prestanak rada alternatora jer akumulator bez njega može isporučivati struju još samo neko kratko vrijeme. Kada se lampica upali također može puknuti i remen koji je pokretač alternatora, što također može postati veliki problem. Osim remena, čest je i kvar kojeg prouzrokuje regler, najčešće zbog istrošenosti četkica, ali i kvara u elektronskom dijelu reglera. Kvar na regleru se lako može i nanjušiti jer zbog njega u kabini se može pojaviti  jak miris kiseline. Tada treba otvoriti poklopac motora i provjeriti gornju površinu akumulatora. Ako je ona vlažna, znači da kiselina izlazi iz akumulatora jer je punjenje prejako. Regler je odgovoran da se akumulator pravilno puni pa je u ovom slučaju potrebno njega zamijeniti. Kvar na alternatoru se može pojaviti i kada se lampica upali samo prilikom paljenja, a kasnije, kada motor proradi, ona se ugasi. 
 
 
Uz sve ovo, prije nego se ikakav kvar dogodi, dobro je izvesti i razna mjerenja. Primjerice dobro je posebnim uređajem kojeg možete kupiti ili, ako vam je to prevelika stavka, onda kod automehaničara, izmjeriti napon akumulatora. Napon akumulatora mora biti između 13,5 i 14 V. Napon se treba izmjeriti dok motor radi, ali također i u samom trenutku paljenja jer ako padne ispod 10 V znak je i da je sam akumulator pri kraju. Kada ima kolebanja u naponu na samom akumulatoru, znak je da i alternator također ne radi dobro te se na njemu pojavio kvar. 
 
I sam alternator se može ispitati. Kod ispitivanja  alternator treba dovesti na radnu temperaturu od 25 stupnjeva, potom isključiti motor i odvojiti minus pol akumulatora od mase, potom na provodnik od B+ priključka treba staviti štipaljku ampermetra, a između priključka B+ i mase treba staviti  voltmetar. Nakon toga treba odvojiti regler od alternatora, vratiti vezu s negativnog pola akumulatora te nakon toga spojiti izvod D+ i DF na alternatoru. Potom treba dati kontakt i uključiti dugačka svjetla te provjeriti svijetli li kontrolna lampica. Nakon toga motor treba pokrenuti i lampica bi se trebala ugasiti. Potrebno je lagano povećavati broj obrtaja motora dok i sam alternator ne postigne to isto. Kada je alternator ispravan, ampermetar će pokazivati struju blizu nazivne vrijednosti 2/3 Imax.  

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi