Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

1
2
3

Lambda sonde

Broj proizvoda u kategoriji: 142

100% PRAVI REZERVNI AUTO DIJELOVI ZA SVAKU NARUDŽBU!

Odaberite uslugu Silux Premium za kupovinu bez briga.

Još
104
proizvoda

Lambda sonde

Ispušni sustav automobila jedan je od njegovih vrlo važnih dijelova. Sastoji se od brojnih dijelova koji su zaduženi za ublažavanje emisije štetnih plinova koji se ispuštaju u atmosferu. Naime, automobili su sve napredniji i snažniji, a to za posljedicu ima i sagorijevanje više plinova koji se ispuštaju u atmosferu. Zbog toga proizvođači u vozila moraju ugrađivati razne komponente koje će pomoći u što većem neutraliziranju tih štetnih plinova.

Kao jedan od važnih dijelova auta koji pomaže u tom procesu je i lambda sonda. Riječ je o jednom malom i neprimjetnom dijelu koji zapravo ima vrlo važnu funkciju.

Uvjeti rada lambda sonde

Lambda sonda je dio automobila koji je redovito izložen strujanju vrućih ispušnih plinova. Temperatura tijekom vožnje može doseći i preko 600 °C pa je vrlo važno da je ovaj dio izrađen od čvrstih i otpornih materijala. Osim visokoj temperaturi, lambda sonda je izložena i vlazi i vibracijama. Kada sagledamo stvari iz te perspektive, lako je zaključiti da su zbog tih ekstremnih uvjeta ovakvi autodijelovi podložni kvarovima i da će ih vjerojatno nekad biti potrebno zamijeniti. 
Ako znate kako izgledaju svjećice za auto, onda ćete lako prepoznati i lambda sondu jer ona izgleda poput njih, samo uz dodatak kabela. Do kvara može doći jednostavno zbog trošenja tijekom vožnje kao mehaničko oštećenje, ali do oštećenja može doći i posljedično, ako se, primjerice, pokvari motor auta ili neki drugi dio povezan s njime.

Rad ispušnog sustava auta

Ispušni sustav automobila vrlo je kompleksan sustav u kojem se odvijaju brojni postupci koji za cilj imaju ublažavanje onečišćenja okoliša ispuštanjem ispušnih plinova. Jedan od vrlo važnih dijelova koji se u njemu nalazi je katalizator u kojem se odvijaju katalitičke reakcije. On je uspio smanjiti onečišćenje do određene razine, ali kako su s vremenom norme koje se moraju poštovati sve strože, u automobile se počela ugrađivati lambda sonda koja je uspjela još dodatno smanjiti tu razinu onečišćenja. 

Ona je ugrađena ispred katalizatora i ona informacije o postotku kisika o ispušnim plinovima prenosi računalu koje upravlja radom motora. Računalo na temelju tih podataka i na temelju ostalih prikupljenih podataka od ostalih dijelova ispušnih sustava određuje ispravnu smjesu goriva i zraka. Optimalna smjesa goriva i zraka će osigurati bolje performanse auta, ali ujedno i pozitivno utjecati na smanjenje onečišćenja od ispušnih plinova.

Zamjena lambda sonde

Kada dođe do kvara lambda sonde, morat ćete posjetiti automehaničara koji će prvo morati provjeriti je li stvarno riječ o njenom kvaru ili je kvar uzrokovao možda neki drugi dio ispušnog sustava. Za određivanje točnog kvara koristiti se auto dijagnostika jer će pomoću nekog takvog uređaja automehaničar puno brže detektirati kvar, a nakon toga i znati na koji način pristupiti rješavanju tog kvara.

Lamda sonde su tipski dijelovi automobila što znači da se razlikuju ovisno o modelu auta. U našoj bogatoj ponudi pronaći ćete lambda sonde za gotovo sve modele vozila, a osim toga, u našoj ponudi nudimo samo proizvode renomiranih proizvođača. To je vrlo važna stavka jer tako možete biti sigurni u kvalitetu onoga što kupujete, odnosno možete biti sigurni da će sve uredno funkcionirati još dugo vremena nakon zamjene.
 

Broj atrikala za usporedbu: . Ukloni sve Usporedi

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi