Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

1
2
3

EGR ventili

Broj proizvoda u kategoriji: 373

100% PRAVI REZERVNI AUTO DIJELOVI ZA SVAKU NARUDŽBU!

Odaberite uslugu Silux Premium za kupovinu bez briga.

Još
335
proizvoda

EGR ventili

EGR ventili

EGR ventili osiguravaju da je vožnja automobila prijateljski naklonjena prema prirodi. Naziv dolazi od engleskog izraza za recirkulaciju ispušnih plinova (Exhaust gas recirculation), pa prema tome, EGR ventil osigurava recikliranje ili ponovnu uporabu ispušnih plinova u benzinskim i dizelskim motorima. EGR ventil nam omogućuje da ponovno iskoristimo dio ispušnih plinova koji bi se inače ispustili u okoliš tijekom procesa izgaranja u motoru automobila. To znači da je ukupna količina štetnih ispušnih plinova ili emisija smanjena, a istodobno se ti plinovi upotrebljavaju u korisne svrhe.

Bitan dodatak za automobil propisan zakonom

Danas većina najmodernijih vozila ima ugrađen EGR ventil, jer je to neophodan dodatak koji je također propisan zakonom. To je preduvjet da se automobili uopće proizvode, a kvaliteta, a time i učinkovitost ventila, postaju sve bolji. Stariji automobili, proizvedeni u vrijeme kada strogi propisi zaštite okoliša još uvijek nisu bili na snazi, nemaju ove ventile, ali zbog toga uzrokuju veće onečišćenje okoliša. Stupanj oslobađanja štetnih emisija ovisi o vrsti ventila, te o tome je li riječ o benzinskom ili dizelskom motoru. Primjerice, kod benzinskih motora, EGR ventili ne samo da vode računa o smanjenju emisija, već i o nižim gubicima topline i tlaka te većoj homogenosti cijelog procesa izgaranja.

Veća temperatura motora, veća potrošnja goriva

Vrlo je bitno da EGR ventili budu ispravni u automobilu, odnosno da se na neki način ne oštete. Ako se ventil zaglavi, temperatura motora počinje rasti, te se mogu pojaviti problemi s motorom, uz povećanu potrošnju goriva. Osim toga, kvar EGR ventila također utječe na povećanje štetnih emisija u ispušnim plinovima automobila. Pri tome se povećava emisija dušikovih oksida, koji se smatraju vrlo štetnim za zdravlje.

Što učiniti u u slučaju začepljenja ili oštećenja ventila?

U slučaju da EGR ventili ne rade ispravno, oni se moraju očistiti ili zamijeniti. Neki preporučuju blokiranje EGR ventilla, no to nipošto nije prikladno rješenje. Pri tome se EGR ventil jednostavno odspoji ili se prekine njegova povezanost s motorom. Na taj način se problemi mogu privremeno riješiti, ali to ujedno otežava kontrolu drugih senzora motora. Zbog toga, sustav automobila često počne prijavljivati grešku te se na kontrolnoj ploči upali lampica upozorenja koja javlja da motor ne radi ispravno. Zbog toga se ne preporučuje namjerno blokiranje EGR ventila.

Blokiranje EGR ventila nije prikladno rješenje

Namjerno fizičko blokiranje ili blokiranje ventila zbog prljavštine se može prepoznati po povećanoj potrošnji goriva. Osim toga, blokiranjem rada ventila uzrokuje se veća emisija štetnih emisija, što otežava tehnički pregled vozila. To treba izbjegavati te se potrebno pobrinuti da je EGR ventil ispravno očišćen i redovito ga održavati. U slučaju većeg problema, potrebno ga je odmah zamijeniti. Ako želite uštedjeti novac, obratite pozornost na redovito čišćenje, a po potrebi, zamjenski EGR ventil možete potražiti u našoj web trgovini. Na zalihama imamo odgovarajuće EGR ventile za gotovo sve marke i modele automobila po pristupačnim cijenama. Putem naše web trgovine jednostavno izaberite marku i model vašeg automobila, željene autodijelove koji vas zanimaju i već nakon prvog klika mišem pred vama će se pojaviti samo ono što zadovoljava kriterije vaše pretrage.

Broj atrikala za usporedbu: . Ukloni sve Usporedi

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi