Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Apple CarPlay VS Android Auto

29.08.2018

Sve je modernije spajati vlastiti pametni telefon sa svojim limenim ljubimcem. E, sad, bez obzira kupujete li novo vozilo ili samo želite poboljšati doživljaj vožnje u vozilu koje već imate, treba znati kako postoje dvije opcije za spajanje automobila sa smartphoneom – Apple CarPlay te Android Auto.

Apple CarPlay VS Android Auto
Dakako, radi se o softverima preko kojeg se radi navedeno. S obzirom na ono što očekujete od cijele ove priče ovisi i koji ćete sustav izabrati, stoga smo vam pokušali predstaviti najvažnije od oba i dati svoj zaključak.

Apple CarPlay

Ovo je operativni sustav koji vam omogućuje spajanje vašeg Apple pametnog telefona s već ugrađenim sistemom za zabavu i informacije. Sustav se sastoji od malog ekrana (primjerice, poput tableta) na koji se spoji iPhone te vam omogućuje korištenje samog iPhone-a preko opisanog ekrana, plus dodatne opcije koje se nalaze u samom sustavu. U većini slučajeva iPhone i Apple CarPlay spajaju se putem kabla, mada postoje i opcije za bežično spajanje (ovisno o modelu). CarPlay nudi navigaciju preko Apple Maps-a, glazbu preko iTunes-a te primanje i upućivanje poziva bez korištenja ruku (handsfree). Također, moguće je i čitanje poruka naglas te pisanje poruka diktiranjem. Uz ovo, Apple CarPlay nudi i korištenje niza aplikacija, primjerice Spotify, Audible, itd. Dakako, pretpostavlja se da na pametnom telefonu imate uključen internet. CarPlay se za sada nalazi u preko 200 modela vozila, ali i ako imate starije vozilo na kojeg ga želite staviti, moguće je putem nadogradnje za uređaje Pioneer, Kendwood i slične. Sučelje je veoma jednostavno za navigaciju. Mana mu je što se za sada ne može koristiti i na iPad i iPod Touch uređajima te se mnogi korisnici najviše žale na glasovne komande putem aplikacije Siri, koja često 'ne razumije' što treba napraviti.

Android Auto

Po svojoj prirodi Android Auto sličan je sustav kao i Apple CarPlay. Također se spaja na smartphone preko kabla ili bežično te se na ekranu sličnom tabletu lakše navigira s većim tipkama. Moguće je koristiti mnogo aplikacija, primjerice Spotify, iHeart Radio, ali i za audio knjige, npr. LibriVox i OverDrive. Treba napomenuti da je broj aplikacija na ovom programu znatno veći nego na CarPlay-u.  Primjerice, moguće je koristiti i Skype te Facebook Messenger. I kada govorimo o modelima automobila, Android Auto ugrađen je u preko 400 vrsta različitih vozila, u čemu također nadmašuje svog rivala, CarPlay. No, ono po čemu je ovaj sustav za automobile posebno prepoznat jest da ga je moguće instalirati i na sam pametni telefon, bez spajanja na samo vozilo, što primjerice znači da ga možete koristiti i na svom starom Opel Kadetu! Sučelje je veoma jednostavno za upotrebu.

Zaključak

Dakle, radi se o dva veoma slična softvera, no Android Auto je dostupniji u više modela automobila te ga je moguće lako koristiti i bez spajanja u automobil, odnosno samo preko mobitela. Ovo doslovno znači da ga je moguće imati i u starom Fići. Također, Android Auto vodi i po broju dostupnih aplikacija. S druge strane, Apple CarPlay moguće je koristiti samo preko iPhone-a. Laka odluka s obzirom na to koji mobitel imate, zar ne?
 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi