Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kontrolne ploče budućnosti

16.08.2018

Naviknuli smo se da kontrolne ploče imaju pokazivač brzine, broj okretaja, temperaturu vozila, a noviji automobili i GPS sustav. No, treba znati da se kontrolne ploče razvijaju brzinu kojom trči Usain Bolt pa tako iz godine u godinu možemo pronaći neki novi dodatak na kontrolnim pločama novih automobila. No, danas ćemo vam predstaviti kontrolne ploče budućnosti, odnosno one koje izgledaju kao da su došle barem iz 2060. godine.

Kontrolne ploče budućnosti
Naime, na ovogodišnjem Showu potrošačke robe u Las Vegasu predstavljeno je najnovije što proizvođači trenutno nude iz svijeta kontrolnih ploča na vozilima. Harman, kompanija u vlasništvu Samsunga, predstavila je kontrolnu ploču koju su nazvali MBUX, a koja će biti predstavljena ovo ljeto na automobilu Mercedes- Benza A-Class, a potom i na Maseratiju i Jaguaru. U jednoj rečenici opisana ova kontrolna ploča glasi – ima kontrolu preko glasa i dodira te više nalikuje na neku jaku igraću konzolu, a u usporedi s kontrolnom pločom novog Audija A8, potonja već izgleda staromodno!
 
Samsung je kupio Harmana za 8 milijardi dolara 2016. godine i to upravo s ciljem da se probije i u automobilskoj industriji. Na svojim kontrolnim pločama budućnosti Samsung – Harman kombinira OLED, LCD i QLED tehnologije, što je po prvi puta u auto industriji. Neke od ovih tehnoloških novotarija Samsung je razvio za svoje TV ekrane, primjerice QLED (fluoroscentne nanočestice), a u vozilima će se koristiti kako bi se na displayju  kontrolne ploče dobila dublja crna boja s izraženijim bojama i svjetlinom, što u konačnici  donosi super oštru sliku. 
 
Procesori na Samsung – Hermanovim kontrolnim pločama su super jaki iz NVIDIA-e s grafičkom karticom koja je tri do četiri puta jača od onih koje se danas već koriste u automobilima. Na ovaj se način dobiva super oštra slika na ekranu koja omogućuje vozaču i putnicima da istražuju mogućnosti svoga vozila i njegove kontrolne ploče. 
 
Samo neke od funkcija koje imaju ovakve kontrolne ploče su pamćenje omiljenih ruta vožnje od točke A do točke B, pamćenje omiljenih restorana i sličnih stvari pa čak i memoriranje rođendana dragih nam ljudi. Također, može memorirati osam profila različitih vozača i njihove preferencije. Podsjetit će vas i kada vam je motorno ulje pri kraju, a ako unesete rutu kojom želite stići do omiljene plaže, podsjetit će vas i da ne zaboravite kremu za sunčanje!
 
Dakako, u novim kontrolnim pločama budućnosti postoji i kontrola pomoću glasa. Prije se moraju unijeti fraze koje želimo da sustav zapamti, dok neke fraze već i postoje u samom sustavu. Primjerice, kada se kaže: 'Hej Mercedes' aktivira se kontrolna ploča, a potom 'Ovdje je prevruće' kako bi se upalio klima uređaj. Ako kažete 'Želim njemački kruh!' sustav će vas odvesti   do vaše omiljene ili najbliže pekare. 
 
Jedne će ovakva kontrolna ploča zasigurno oduševiti dok će drugi reći kako su mnoge stvari sasvim nepotrebne. No, kako bilo, za očekivati je da će novi automobili u budućnosti imati sve razvijenije kontrolne ploče koje će nam pružati gomilu informacija. Vjerujemo kako će mnoge od njih pomoći i u povećanju sigurnosti na cestama, što je zapravo i najvažnija svrha cijele ove priče. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi