Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

Što napraviti kada se zamrznu dovodi za gorivo?

26.01.2018

U zimskim mjesecima često možemo čuti kako netko nije mogao pokrenuti vozilo jer mu se zamrznulo gorivo. No, male su šanse da ćete ikada vidjeti, odnosno imati problema sa zamrznutim gorivom.

Što napraviti kada se zamrznu dovodi za gorivo?
Naime, gorivo ima mnogo supstanci i pri niskim temperaturama može postati znatno gušće, no nikada se neće smrznuti u pravom smislu te riječi. Ono što se smrzava i to vrlo lako jest voda i vodene pare. A njih ima i u dovodima za gorivo u vašem vozilu. Ovo se najlakše dogodi kada vozilo dugo stoje polupraznog ili praznog spremnika za gorivo. 

Ipak, ako vam se dogodilo da su vam se smrznuli dovodi za gorivo, ne treba paničariti već treba poduzeti neki od  sljedećih koraka:

Došlepajte automobil na toplo mjesto – najbolje u toplu garažu, a ako nije topla, svakako iskoristite neki izvor topline kako bi se prostorija zagrijala, a samim time i automobil. Ostavite ga na takvom mjestu nekoliko sati, a nakon što prođe vrijeme, pokušajte ga ponovno upaliti. Sve bi trebalo raditi kao prije. 
 
Razmislite o zagrijavanju vozila na mjestu na kojem ste se našli – ovo može biti neko parkiralište ili slično mjesto na otvorenom, gdje nam se najčešće i događaju ovakve stvari. No, trebate znati da ćete barem otprilike morati detektirati gdje se odvodne cijevi za gorivo nalaze kako biste ugrijavali baš u tome smjeru.  Morat ćete se koristiti grijalicom na petrolej ili sličan pogon te fenom ako imate sreće da vam netko posudi produžni kabel s električnom energijom te će vam također trebati dosta vremena dok cijela stvar ne proradi pa računajte da ćete morati provesti dosta vremena na hladnoći. 
 
Usmjerite  izvor topline prema cijevima, ali i ispod haube – sjetite se da nije zamrznuto gorivo već voda i aditivi u njemu pa će cijela stvar na ovaj način ići nešto brže. Također, ako ste vani, pod vedrim nebom, bilo bi dobro da zaštitite mjesta na kojima su cijevi, primjerice nekom dekom ili tkaninom, kako bi se cijeli proces ubrzao.
 
Dodajte gorivo u spremnik – ovo treba napraviti ako vam je spremnik poluprazan ili gotovo prazan. Kao što smo već naveli, tada se voda i aditivi puno lakše smrzavaju pa će dodavanje novog  goriva u spremnik olakšati proces odleđivanja. 
 
Polijevanje toplom vodom – kada ništa ne pomaže, mnogi filter goriva te dovodne cijeli polijevaju toplom vodom. Ove može pomoći kada je zamrzavanje manje te postupak dosta traje, međutim u nedostatku nekih drugih metoda definitivno vrijedi pokušati. Ovdje možemo dodati da se neki vozači snađu tako što odguraju  vozilo iznad šahte iz koje izlazi topao zrak te također na taj način pokušavaju odmrznuti odvode, a nekima to i uspije. 
 
Aditiv – postoje sredstva koja se mogu doliti u spremnik goriva, a koja pomažu prilikom odmrzavanja. Također, treba znati da i današnja goriva u sebi već sadrže slične aditive koji bi trebali pomoći da se gorivo i ne smrzava. Ipak, kada je situacija krizna, potrebno je tako i reagirati. 
 
U svakom slučaju, ako vam vozilo ne pali i sumnjate da su se smrznuli dovodi za gorivo, nikako nemojte verglati i verglati bez prestanka jer tako možete samo oštetiti svog limenog ljubimca. 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi