Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako poboljšati upravljanje automobilom?

17.11.2017

Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete poboljšati upravljanje svojim automobilom, a bez diranja konkretnih stvari na samom motoru. Ovo neće dovesti do toga da vam automobil juri poput kakve trkaće jurilice, ali će ga biti znatno zabavnije voziti.

Kako poboljšati upravljanje automobilom?
Kada želimo da vozilo u zavojima prolazi brže, centar gravitacije je od velike važnosti. Iz tog razloga trkaći automobili imaju motor montiran nisko i u središtu, odnosno što bliže samom središtu vozila. Stoga je najjeftiniji no ujedno ne i najjednostavniji način da se poboljša upravljanje automobilom da se smanje duljina opruga. Ako se uspiju namontirati opruge manje za kojih tridesetak milimetara, čestitamo! Kada se smanji duljina opruga, smanji se i visina vozila, ali i njegova masa, a sve to je odličan efekt na središte gravitacije, što u konačnici dovodi do boljeg upravljačkog procesa. No, kako smo naveli, sam proces stavljanja manjih opruga nije nimalo jednostavan. 
 
S manjim oprugama ide i sportski ovjes pa je svakako dobra ideja da se prilikom stavljanja manjih opruga stavi i sportski ovjes. Prednosti cijelog sustava za upravljanje su višestruke – vozilo će bolje prijanjati uz cestu, težina vozila i putnika bolje se raspoređuje, i tako dalje. 
 
Ne zaboravimo ni na amortizere. Amortizeri su dobri kada se radi o prilagodbi vozila za nove uvjete i za bolje performanse na cesti. Stariji modeli su obično takvi da se može prilagođavati samo visina, ali ovi noviji nude i mogućnost prilagodbe kada govorimo o krutosti ili mekoći. Kada vozilo ima sportske karakteristike, ovo je zasigurno važna stavka. 
 
Kod mnogo vozača gume su dio vozila o kojima se najmanje brinu. Neki idu toliko daleko da se i na ljetnim gumama voze zime pa se čude kad završe u jarku. Ipak, one su itekako važan dio, a posebice kada želite poboljšati upravljačke mogućnosti svojeg vozila jer su upravo gume to što ubrzava, usporava, prelazi zavoje, razne rupe i da ne nabrajamo dalje. Ovome možemo dodati da, ukoliko želite što bolje upravljati vozilom, onda trebate investirati u najbolje gume koje vaš novčanik može podnijeti. Osim što je bitno da nisu izlizane, sljedeća najvažnija stavka je pritisak u gumama. Provjeravajte ga barem jednom mjesečno. Također, razmislite o širim gumama. Kod širih guma veća površina prijanja uz cestu pa je samim time i lakše upravljati vozilom, ono bolje prijanja uz cestu. 
 
Možda ste u nekim vozilima, doduše ne njih mnogo, vidjeli cijevi nalik na nekakav čudan kavez koje se nalaze ondje gdje je inače prtljažnik pa čak i stražnja sjedala. Radi se o učvršćivačima ili strut – barovima koji služe kao učvršćivač karoserije. Ovim se smanjuje samo gibanje karoserije, ali i povećava iskoristivog postojećeg ovjesa. Treba znati da učvršćivač nije samo jedan, kojeg smo već naveli, u stražnjem dijelu vozila. Postoji i učvršćivač koji se montira između muldi vozila, ali i onaj koji se montira ispod motora. 
 
Za kraj ne zaboravimo ni distancere, a oni se još nazivaju i proširivači špura. Distanceri  se stavljaju na kotač, odnosno izbacuju ga prema van, prema rubu blatobrana i zato se čini kao da je vozilo niže. Na ovaj se način povećava širna špura, a vozilo može brže prolaziti kroz zavoje i krivine. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi