Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Zašto vozila imaju različite intervale izmjene ulja?

21.04.2017

U svakom vozilu postoji nekoliko mjesta na kojima se koristi ulje da bi cijeli sistem pravilno radio, no jedno od najvažnijih ulja i ono o kojem se najčešće razgovara jest motorno ulje. Koliko često se mijenja ulje u automobilu ovisi o nekoliko faktora. Neki od njih su model automobila, godina proizvodnje, vrsta ulja te način na koje se vozilo koristi.

Zašto vozila imaju različite intervale izmjene ulja?
Postoje tri vrste ulja, sintetičko, polusintetičko i konvencionalno  (mineralno). Sintetička i polusintetička ulja mogu se koristiti na širem rasponu vanjskih temperatura pa je iz tog razloga i ritam njihovim izmjena drugačiji. Koliko se često preporučuje promijeniti ga obično je specificirano na proizvođačkoj markici. Prije je postojalo pravilo kako se ulje treba promijeniti nakon prijeđenog određenog broja kilometara i to se koristilo kao 'sveto pismo' za sve automobile. Međutim, danas, kada imamo različita ulja, ali i različite modela automobila, praktično je svako vozilo, odnosno svaki model priča za sebe. 
 
Kako i gdje vozimo automobil također igra veliku ulogu. Primjerice ako je vozilo često u veoma toplom okružju te gdje je zrak veoma prašnjav i suh, ulje će se morati promijeniti znatno ranije nego što je to slučaj u predjelima s ugodnijom klimom.  U takvim, stresnim uvjetima, konzistencija ulja se mijenja mnogo brže pa ga je zato potrebno promijeniti. Čak i izdržljivija, konvencionalna ulja lakše se istroše u takvim uvjetima te ih je potrebno promijeniti već nakon tri mjeseca vožnje. Primjerice, u pustinjama gdje je mnogo prašine i zrak je veoma suh te je vruće, ulje će se trebati promijeniti čak već nakon mjesec dana!
 
 
No, ni s veoma niskim temperaturama nije ništa drugačije. Ako se vozilo koristi u veoma hladnim uvjetima, ulje će se lakše zgušnjavati te će lakše na sebe vezati čestice koje ga onečišćuju pa ga je potrebno češće promijeniti nego u doba godine kada je klima ugodnija. Kada kažemo 'niske temperature' tu se prije svega misli na temperature oko i niže od -30 stupnjeva Celzijevih.
 
Nadalje, dizelski motori i benzinci također imaju različite intervale izmjene ulja. Zbog uvjeta u samom dizelskom motoru ulje mora biti znatno izdržljivije. U njega se stavljaju i razni aditivi kako bi se ta izdržljivost pojačala, kako bi ulje izdržalo. U globalu gledano kod dizelskih motora se preporučuje izmjena ulja nakon prijeđenih 15,000 do 25,000 kilometara.
 
Kako bi se izbjegle sve eventualne pogreške, potrebno je redovito mjeriti razinu ulja u motoru. Prije provjere ostavite automobil da se 'odmori' neko vrijeme kako bi se ulje sleglo, a potom izvucite šipku ulja koja već na sebi ima oznake za minimalnu i maksimalnu količinu ulja. Ulje mora biti negdje između te dvije mjere. Ako ga ima premalo ili previše nije dobro.  Ako ga ima premalo, zagrijavat će se previše i naštetiti motoru, a ako ga ima previše, može se preliti i uzrokovati kvar na katalizatoru. 
 
Za maksimalne performanse potrebno je uvijek stavljati isto ulje u vozilo, a ne ga stalno mijenjati. Zapravo, najbolje je pratiti upute proizvođača vašeg modela automobila i njih se pridržavati kako bi vaš metalni ljubimac radio poput švicarskog sata. 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi