Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Automobilska marka Jaguar

03.04.2017

Jaguar je automobil kojeg ne viđamo prečesto na našim cestama iz razloga što se radi o elitnom i skupom vozilu. Njegov zaštitni znak – jaguar u skoku uvijek izaziva uzdahe jer je ovaj automobil često neispunjeni san za mnoge pripadnike 'jačeg' spola. Jaguar je automobil koji se proizvodi već desetljećima, ali globalizacija je, kao i u mnogim drugim tvrtkama, i na njemu ostavila traga. Saznajte sve što vas je oduvijek zanimalo o Jaguaru.

Automobilska marka Jaguar
Tvrtka ima sjedište u Whitleyju u Engleskoj, Velika Britanija. Osnovana je davne 1922. godine pod nazivom Swallow Sidecar Company, a proizvodila je bočne prikolice za motocikle koje su u to doba bile popularne. Kasnije se prebacila na proizvodnju automobila, a jedan od prvih modela nazvan je upravo Jaguar. 1945. godine cijela je kompanija preimenovana u Jaguar Cars. 
 
Nakon ovoga slijedi još nekoliko udruživanja s drugim auto moto kompanijama, ali i preprodaja dok kompaniju 1990. godine nije kupio Ford. Ovaj američki proizvođač bio je vlasnik Jaguara sve do nove preprodaje koja se dogodila 2008. godine. Jaguar je tada kupio indijski magnat Tata Motors. 
 
Posljednjih godina, odnosno otkada je vlasnik Tata Motors, Jaguar vozi britanska elita, točnije britanski premijer (trenutno premijerka), potom kraljica Elizabeta II i princ Charles. Iako u vlasništvu Indijaca, Jaguar se u potpunosti osmišljava i sklapa u Velikoj Britaniji. 
 
Ono što je manje poznato jest činjenica da je Jaguar bio veoma aktivan u auto utrkama te je zlatno doba u tom sportu Jaguar doživio  pedesetih godina prošlog stoljeća, a potom i osamdesetih godina.  1999. godine tadašnji vlasnik Ford odlučio se i za ulazak u svijet super popularne Formule 1. Međutim iako se Jaguarov tim natjecao nekoliko godina, nije polučio nikakav značajniji uspjeh, a troškovi su se počeli gomilati.  Na kraju je 2004. godine Jaguarov tim Formule 1 prodan Red Bullu i postao Red Bull Racing. Ipak, čini se kako su utrke dio povijesti ove kompanije pa je 2015.  godine najavljeno kako će Jaguarov tim biti u Formuli E koja, doduše nije tako poznato natjecanje. 
 
 
Uz planove o natjecanju, Jaguar ima i planove o stvaranju hibridnog, električnog vozila. U tu svrhu udružio se s nekoliko drugih proizvođača u projekt nazvan 'Limo – Green'.  A ono što je zasigurno najmanje poznato o ovoj elitnoj kompaniji jest da ulaže u umjetnost.  Najviše se istaknula u suradnji s umjetnikom Stefanom Szczesnyjem koji je napravio skulpture postavljene u mnoštvu gradova, primjerice Saint – Tropezu ili Sankt – Moritzu.
 
Pun naziv današnje kompanije je Jaguar Land Rover Automtive PLC. U prošlosti su postojale dvije sestrinske kompanije, Jaguar Cars i Land Rover, koje je 2002. godine pod jedno ime udružio Ford. Tri najpoznatija modela izašla iz ove tvrtke upravo su Jaguar, Land Rover i Range Rover. 
 
Voziti Jaguar zapravo je stvar prestiža. On predstavlja kvalitetu, dizajn, luksuz… jednom riječju -  elitu. Kroz desetljeća se proizvelo na desetke različitih modela Jaguara, ali pravi znalci reći će vam da su najbolji sljedeći: XK120, XJ6, XKR-S, XJS, E-Tip, XKSS, XJ220, Mark 2 te F-Tip R. Doista, sve ljepotan do ljepotana. A koji je Jaguarov model vama najdraži, o kojem vi sanjate? 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi