Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Savjeti pri kupnji zimskih guma

15.11.2016

Dolazi nam zima i sa njom zimske radosti. Radi vlastite sigurnosti na cesti i sigurnosti drugih, vozači moraju odgovorno postupati sa svojim motornim vozilom, koje mora biti spremno na zimu, hladne temperature, kišu, snijeg i led.

Savjeti pri kupnji zimskih guma
U Republici Hrvatskoj postoji zakon da svako motorno vozilo mora od 15. studenog  tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine imati zimske gume sa oznakom M+S ili ljetne gume dubine profila 4mm i odgovarajuće lance za snijeg. Ako vozilo nije opremljeno prema zakonu, vozač može dobiti kaznu od 700 kn na više.
Neovisno o zakonu, svaki bi vozač  trebao biti svjestan da neodgovarajuće gume u zimskim uvjetima produžuju zaustavni put, što na skliskoj podlozi može biti opasno po život.

ODABIR ZIMSKIH GUMA

Zimske gume u pravilu imaju dubinu profila 8mm i puno odvodnih kanala, te šara. Takve gume bolje „drže“ cestu i imaju kraći put zaustavljanja. Prednost zimskih guma je da se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama  kao što se dešava sa ljetnim gumama već na temperaturi podloge ispod 7 stupnjeva Celzija. Uz oznaku M+S, koja označava zimsku gumu, mora biti i simbol planine i snježne pahuljice. Obavezno provjerite i godinu proizvodnje gume. Gume starije od dvije godine je bolje izbjegavati radi elastičnosti same gume.
Kada kupujemo zimske gume, najbolje je provjeriti rezultate na testovima neovisnih tvrtki poput Hak-a ili još bolje njemačkog ADAC-a. Na tim se testovima provjerava ponašanje guma na suhoj cesti, mokroj cesti, na snijegu i ledu, razina buke, potrošnja  i trajnost gume.
Na temelju testova, gume su podijeljene u tri kategorije: „vrlo preporučljivo“, „preporučuje se“ i „ne preporučuje se“. Kategorije se odnose na ponašanje guma u zimskim uvjetima. Uvijek je potrebno pogledati dimenziju koja odgovara vašem motornom vozilu, a  zapisana je u prometnoj dozvoli. Prije kupnje, razmislite u kakvim uvjetima najčešće vozite i nemojte zaboraviti na „trajnost“ guma. Inače proizvođači jamče četiri godine za materijale, međutim poželjno je mijenjati zimske gume svakih dvije do četiri godine. Svakako treba uzeti u obzir i kilometražu koju prelazite, način vožnje i način skladištenja guma preko ljeta. Idealan način čuvanja guma je na naplatku, a ako nemate rezervne naplatke, poželjno je da su gume u ležećem položaju.
 

KOMPROMIS: CJELOGODIŠNJA GUMA

Svi proizvođači guma proizvode zimske,ljetne i cjelogodišnje gume. Ljetne gume po materijalu odgovaraju toplim, ljetnim uvjetima, dok zimske gume bolje prianjaju za podlogu u hladnim i mokrim uvjetima. Cjelogodišnje gume su dobar kompromis za mediteranska područja, gdje zimski uvjeti nisu toliko izraženi. Tržište cjelogodišnjih guma svake godine raste i sama kvaliteta je sve bolja, ali svejedno ne mogu konkurirati specifičnoj gumi za zimske, odnosno ljetne uvjete. Testovi koji su napravljeni sa cjelogodišnjim gumama pokazuju da su u većini primjera gume zadovoljavajuće u zimskim uvjetima, dok su u ljetnim uvjetima rezultati loši.

KAKVE GUME NE KORISTITI

Svakako, vozač mora odabrati gume koje odgovaraju njegovom načinu vožnje i potrebama, ali postoje pravila koja se ne zaobilaze:
  • Dimenzija guma mora odgovarati uputama proizvođača vozila
  • Sve četiri gume moraju biti iste marke, modela i dimenzija. U suprotnom može doći do zanošenja i proklizavanja vozila.
Neka vam zimska vožnja bude ugodna i ponajprije sigurna!
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi