Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako ugraditi auto kuku?

30.01.2017

Auto kuka spada u dodatnu opremu na vozilima pa je tako mnoga nemaju, ali se s vremenom pokaže potreba za vučom prikolice, bilo kamperske, bilo transportne. Stoga ne čudi da se mnogi vozači naknadno odlučuju za ugradnju auto kuke. Što u tom slučaju treba znati?

Kako ugraditi auto kuku?
Dakako, prvo logično pitanje koje će se odmah mnogima nametnuti jest – mogu li sam ugraditi auto kuku? Ovo nije posao za amatere pa ako se nikada niste bavili takvim stvarima, bolje vam je da i ne pokušavate. Auto kuka se može zamijeniti u vlastitoj garaži,a  postupak, kažu oni koji su je ovako stavili, traje oko četiri sata te su uštede znatne. Naime, kuka se može kupiti polovna, a ako je ugrađujete sami, dodatno ćete uštedjeti za troškove ugradnje. Međutim, sami ćete morati i 'loviti' certifikat koji je potreban za svaku ugrađenu auto kuku. Dakle, kada se naknadno ugradi kuka na vozilu, nužno je za nju dobiti certifikat potreban kod registracije i tehničkog pregleda te ju je potrebno dopisati u knjižicu vozila.
 
U prošlosti su postojale fiksne auto kuke koje se, jednom postavljene, više nisu skidale. Međutim, novim zakonima i odredbama donijeto je pravilo da se moraju ugraditi isključivo euro kuke. To je vrsta kuka koja se namontira prilikom korištenja, a kasnije se može skinuti te, što je posebno važno, ako idete automobilom preko granice, a ne vučete prikolicu, obavezni ste kuku prije puta skinuti! Primjerice, u nekim slučajevima prilikom prelaska granice mogu vas zamoliti da kuku skinete, a u nekim slučajevima i odmah naplatiti kaznu. Ponekad ćete prijeći granicu, ali vas može zaustaviti lokalna policija i kazniti. Na domaćem terenu policija obično nije tako rigorozna pa se možete provući ako imate kuku bez prikolice. 
 
Za sada postoje dvije vrste euro kuka. Jedna se stavlja pomoću vijaka, dok se druga stavlja, nazovimo to tako 'klik – klak' postupkom, tj. postoje utori koji rade na principu brave i tako drže kuku fiksiranom. 
 
Auto kuka može se ugraditi u manje-više svakom salonu automobila, a koju ćete kuku uzeti ovisi o vašoj marki i modelu automobila. Također, u nekim salonima ugradit će vam isključivo kuke koje sami naručuju i prodaju budući da jedino tako mogu jamčiti garanciju, dok će u nekim salonima ugraditi i kuku koju im vi donesete, bez obzira je li nova ili rabljena. Nosivost kuka je 800, 1.500 i 3.000 kilograma, no većina automobila ima najveću dopuštenu vuču od 600 kilograma ako prikolica nije opremljena vlastitom naletnom kočnicom.  Kuke veće nosivosti obično su za terence i kombije. 
 
 
Ovisno o tome što ste se dogovorili sa svojim mehaničarom te koju ste kuku na kraju izabrali, ovise i troškovi ugradnje auto kuke. Uglavnom, budite spremni na izdatak od nekoliko tisuća kuna. Dakle, ne radi se o jeftinoj investiciji!
 
Nakon svega, mnogi će se upitati zašto bi se kuka trebala skinuti kada se ne vuče prikolica. Odgovor glasi – kuka se prilikom sudara ponaša poput noža u siru – odnosno zabije se u vozilo s kojim je došlo do sudara te dolazi do mnogo veće štete nego da kuke nije bilo. Kazna za kuku na vozilu kada ne vučete prikolicu je oko 300 kuna za privatne i 1.500  kuna za tvrtke i obrtnike. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi