Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Korisni savjeti za vozače

23.01.2017

Svi mislimo za sebe da smo najbolji vozači. Ali ipak je dobro svako toliko malo preispitati svoje vozačke odluke i sposobnosti. Povodom toga, smo odlučili vas podsjetiti na neke sitnice koje u vožnji ponekad spašavaju život a ponekad uštede gorivo.

Korisni savjeti za vozače

Pozicija vozača

Vozači  najčešće čim sjednu za volan, namjeste sjedalo. Obrate pozornost na udaljenost od volana, udaljenost od papučica i naslon podese u ležećke ili uspravne položaje. Školsko pravilo namještanja za udobnu i neumarajuću vožnju je:
  • Udaljenost od papučica: lagano savijena koljena
  • Udaljenost od volana: ruke na poziciji 9-15 i savijene u laktu
  • Volan: obje ruke su na volanu, zato nije dozvoljeno telefoniranje, šminkanje, itd. radi sigurnosti i kontrole okretanja volana u zavojima
  • Retrovizori: vozač mora sebi prilagoditi retrovizore, jer je jako bitno da za vrijeme vožnje ima pregled na to što se dešava oko vozila

 

Stanje vozača

Za vrijeme vožnje, bitno je fizičko i psihičko stanje vozača radi njegove sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Vozač mora razmišljati da ne sjeda za volan ako je umoran, ako je nervozan, ako je pod utjecajem alkohola, droge ili lijekova. Vozač isto tako treba izbjegavati mobitel, pušenje i glasnu muziku. Svi ti čimbenici mogu utjecati na donošenje odluka vezanih za vožnju.
 

Uvjeti na cesti

Svi smo mi odlični vozači kada vozimo po danu i sunčanom vremenu. Ali kada uvjeti vožnje više nisu tako idealni, treba malo pripaziti u načinu vožnje. Magla, kiša, snijeg, iznenadne prepreke, sve uvjetuju na smanjenje brzine i sigurnosni razmak. Kada vozite u magli, ne smijete zaboraviti uključiti maglenke, da ste vidljivi drugima vozačima, a i sebi malo olakšate vidno polje. Ali nemojte zaboraviti isključiti maglenke nakon prestanka opasnosti od guste magle, jer upaljene maglenke kada nisu potrebne, jako smetaju ostalim sudionicima u prometu. Kada ste umorni od vožnje u magli, dobar je savjet, da se približite jednom vozilu i vozite njegovom brzinom iza njega. Kada vozite po snijegu i ledu, je najbolja preporuka da držite određeni razmak radi sigurnog puta kočenja. 

Provjera vozila

  • Svaka vožnja: potrebno je zakopčati sigurnosni pojas, paziti na brzinu kretanja, paziti na svjetla, putokaze i slično
  • Jedanput mjesečno: provjeriti tlak u gumama, provjeriti razinu motornog ulja i količinu tekućine za pranje vjetrobranskog stakla
  • Godišnje: servis i tehnički pregled

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva

Teorija da sporom vožnjom trošite manje goriva je kriva. Na manju potrošnju goriva možete jako utjecati vašim načinom vožnje. Jako bitne su dvije stavke:
  • hrabro dati gas (ali ne da okretaji dođu do crvenog, nego da na semaforu krenete odlučno),
  • mijenjanje brzina na vrijeme (to znači kod benzinaca na 3.500 o/min, a kod dizel vozila 2.000 o/min).
 
Ako možete izbjeći gradske gužve (vožnja stani-kreni) i kratke dionice vožnje (hladan motor je najveći potrošač goriva), već ste uštedjeli na potrošnji.
 
Na potrošnju utječe i izbor motornog ulja, jer je on podmazivač cijelog motora. Zato se preporučuje koristiti ulje visoke viskoznosti. A poželjno je i redovito mijenjati filter zraka, jer zamazani filter guši motor i takav vuče više goriva.
 
Neka vas mali savjeti podsjete na već poznate stvari i da ih ponovo koristite u vožnji!
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi