Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Pripremite akumulator na zimu

16.01.2017

Zima je vrijeme kada se temperature na nerijetko spuste ispod nule, te se često isprazni i akumulator na vašem motornom vozilu. Nažalost uvijek se to dogodi kada negdje žurite, kada je jako zima i uvijek se pitate „Zašto baš danas?!“. Proslijedit ćemo vam nekoliko savjeta za očuvanje akumulatora i živaca.

Pripremite akumulator na zimu

Akumulator

Akumulator je besprijekorno potreban svakom motoru, jer je izvor električne energije i tako omogućava pokretanje te signalizaciju i rad svih sustava motornog vozila. Današnji akumulatori imaju vijek trajanja od dvije do pet godina ovisno o tome kako sa njima postupate. Složit ćete se da u financijskom smislu nije isto da li akumulator mijenjate svake dvije ili svakih pet godina. 

Uzroci pražnjenja akumulatora

Za ispravan rad akumulatora i duži vijek trajanja, trebali bi jednom mjesečno provjeravati razinu tekućine i spojeve akumulatora. Za rad akumulatora jako su bitni zategnuti spojevi, jer u suprotnom se akumulator neće puniti i neće imati snage za pokretanje startera. Ako ste sigurni u svoje mehaničke sposobnosti možete i sami doliti tekućinu (uvijek koristite destiliranu vodu) u spremnik akumulatora.
Ljeti je potrebno češće pregledavati tekućinu jer zna brže ispariti. Ali zimi su temperature niže i za paljenje akumulatoru treba više vremena. Na samo paljenje utječe vlažan zrak, koji isto pokupi određenu energiju. Zimi radi hladnih temperatura palimo različite potrošače energije, kao što su na primjer: svijetla, grijanje kabine, grijanje sjedala, grijanje stakla i retrovizora i akumulator je puno više opterećen kod paljenja. Zato bi trebali prije svakog paljenja motornog vozila isključiti sve dodatne potrošače energije.

Savjeti za konzerviranje akumulatora (za vozila koja se ne koriste zimi):

  • Sačuvati akumulator u prostoriju sa što manje vlage
  • Temperatura prostorije neka bude oko 15 Celzij
  • Prostorija mora biti bez sunčeve svjetlosti
  • Provjerite da je napon akumulatora minimalno 12,4 - ako je niži, treba ga priključiti na punjač

Savjet za akumulator u motornom vozilu koji se koristi zimi:

  • Prilikom paljenja vozila, neka svi električni uređaji budi ugašeni. Upalite ih tek kada ste vozilo pokrenuli, jer će ih tada pogoniti struja iz alternatora, a ne iz akumulatora
  • Vozilo palite uvijek sa pritisnutom papučicom spojke, jer elektropokretač ima manji otpor za pokretanje motora. Kako se smanjuje otpor na elektropokretaču (pogotovo zimi kada je hladno, ulje u mjenjaču je gušće), smanjuje se struja potrebna iz akumulatora za paljenje. Tako motor lakše upali, a rasterećuje se akumulator.
  • Prije gašenja motornog vozila pustite ga da radi na mjestu i pri tome isključite sve potrošače. Takva je praksa korisna jer akumulator ostaje bolje napunjen i time si olakšavate sljedeće paljenje vozila
 
Naša preporuka je da imate uvijek u motornom vozilu kablove kojima si možete pomoći kod ispražnjenog akumulatora, tako da se spojite na aktivan akumulator drugog motornog vozila. Ali uvijek je dobro provjeriti da li postoji u motornom vozilu još neki kvar koji utječe na pražnjenje akumulatora.
 
Neka vam zima prođe bez neugodnih situacija!
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi