Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako izabrati kočione pločice?

13.12.2016

Ispravne kočnice i cijeli sustav kočenja je najbitniji čimbenik vezan za sigurnost putnika u motornom vozilu i ostalih sudionika u prometu.

Kako izabrati kočione pločice?
Motorno vozilo ima neke dijelove koje svaki vlasnik i vozač motornog vozila mora  pregledavati. Između najbitnijih dijelova su i kočnice (uz gume i motorno ulje). Zato mora vlasnik voditi računa o redovitom pregledu i održavanju kočnica, za koje su najčešće vezani i aktivni sigurnosni sustavi (npr. ABS i ESC).
 
U pravilu se sistem kočenja kontrolira na prijeđenih 10.000 km. Potrošnja kočnica ovisi i o vašem načinu vožnje, da li puno vozite po gradu i kakav je vaš način kočenja. U praksi se kočnice pregledavaju na servisu ili pak na samom tehničkom pregledu, koji vas sigurno čeka svake godine.

ZNAKOVI NEISPRAVNIH KOČNICA

Ako primijetite bilo kakve promjene za vrijeme vožnje odnosno za vrijeme kočenja, trebate se obratiti stručnim osobama da vam provjere kočioni sistem. Najčešći znakovi koji upućuju na neispravnost ili istrošenost kočnica su:
 • Motorno vozilo vuče na lijevu ili desnu stranu
 • Neugodan željezni zvuk (samo cviljenje ne mora značiti neispravnost)
 • Vibracije za vrijeme kočenja
 • Pretvrda ili premekana pedala za kočenje
 • Česta blokada kočnica
 • Upaljena lampica za kočnice (najčešće pokazuje istrošenost pločica)

ZAMJENA KOČNICA - PLOČICA

Nakon utvrđivanja da kočnice više ne zadovoljavaju efikasnom kočenju, potrebno ih je zamijeniti. To možete odraditi u ovlaštenom servisu za vaše motorno vozilo ili kod servisera za sva motorna vozila. Naravno da se uvijek preporučuje zamjena sa originalnima, ali možete naći i jako kvalitetne pločice za manje novca. Jedan od provjerenih i po kvaliteti isti kao originali su ATE pločice njemačkog proizvođača Continental Teves. Te pločice su za 30% jeftinije od originala (ako nisu plagijati) i serviseri ih znaju često ugraditi jer su sigurni u njihovu ispravnost. Ove pločice se čak ugrađuju u puno motornih vozila kao prva ugradnja, a dokaz njihove kvalitete jeste činjenica da koriste 160 različitih mješavina materijala, dok konkurentske tvrtke koriste četiri do pet različitih mješavina.
 
Ako želite proći još jeftinije možete birati i neke od talijanskih ili kineskih proizvođača koje znaju biti i do 70% jeftiniji od originala. Ali treba uvijek uzeti u obzir da znaju biti i sa greškama kao na primjer:
 • Zalijepe se nakon stajanja
 • naprave rubove koji tresu i hitno ih treba zamijeniti
 • zvuk cviljenja
 • veća potrošnja goriva
 • greške u samom materijalu pločica
 

SAVJET VIŠE KOD ODLUKE ODABIRA PLOČICA

Kada ste u situaciji da morate zamijeniti kočione pločice, savjetujemo vam da za svoje motorno vozilo odaberete neku zlatnu sredinu po pitanju novaca. Ponekad su jeftinije varijante primamljivije, ali ipak ako uzmete u obzir sigurnost vožnje i kočenja, bolje je odabrati malo kvalitetnije i sigurnije pločice. A uostalom pločice loše kvalitete se potroše brže i zahtijevaju ponovno mijenjanje pa financijski najčešće dođemo na isto ako ne i skuplje. Prilikom izmjene kočionih pločica, bilo bi dobro provjeriti i istrošenost samih kočionih diskova, jer ako su i oni istrošeni, a zamijenimo samo pločice, vrijeme potrebno pločici da se prilagodi disku je mnogostruko duže, kočenje nije optimalno, a javlja se i škripanje prilikom kočenja.
 
Neka vam vožnja bude ugodna, a i sigurna sa ispravnim kočnicama!
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi