Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kada stvarno ima smisla mijenjati motorno ulje?

06.12.2016

Za pravilan rad mora svako motorno vozilo imati kvalitetno, ispravno i čisto motorno ulje. Redovita kontrola i mijenjanje ulja, te filtera motornog ulja produžuje vijek trajanja motora.

Kada stvarno ima smisla mijenjati motorno ulje?

ULJE U MOTORU

Jedna od bitnih uloga motornog ulja u motornom vozilu je podmazivanje pokretnih dijelova. Na taj način ulje smanjuje trenje među dijelovima motora i tako hladi motor, održava kompresije i čistoću motora, te posljedično štiti motor od korozije.

ZAŠTO MIJENJATI ULJE U MOTORU

Kako ima motorno ulje veliku ulogu u radu motora ima i svoj radni vijek. Sa radom motora motorno ulje gubi svojstva te sa vremenom nakupi nečistoće. Novo i čisto ulje bude svjetlije boje, a nakon dotrajalosti postaje tamne, crne boje. Staro, istrošeno motorno ulje loše djeluje na same dijelove motora, te tako i na potrošnju goriva za vrijeme same vožnje, te na manju snagu motora. Sa vremenom može doći i do oštećenja motora, što iziskuje skup popravak. Zato se osim redovite kontrole motornog ulja, preporučuje i kompletno mijenjanje motornog ulja i to nakon prijeđenih 15.000 do 20.000 km. Uz promjenu motornog ulja, promijeni se i filter ulja. Ako se ne promijeni i filter ulja moramo znati, da u starom filteru zna ostati 2-4 dcl staroga ulja koji odmah smanjuje kvalitetu novog ulja.
 
Na kvalitet motornog ulja osim prijeđenih kilometra utječe i način vožnje motornog vozila.
Posebno treba obratiti pozornost ako:
  • ozimo prikolicu,
  • vozimo isključivo po gradu,
  • vozimo ispod 50 km/h,
  • vozimo puno kratkih relacija (ispod 7 km) na niskoj temperaturi,
  • često držimo motor na niskim okretajima,
  • je motorno vozilo dugo stajalo.
Svi ti čimbenici utječu na bržu potrošnju motornog ulja i njegovo onečišćenje.

KONTROLA I ZAMJENA MOTORNOG ULJA

Nakon prijeđenog određenog broja kilometara, dobro je da vozač sam kontrolira razinu motornog ulja. Jedna brza kontrola je lampica na armaturnoj ploči. Dobro je i fizički provjeriti razinu motornog ulja, a time i boju, tj. kvalitetu ulja.
Najtočnije ćete provjeriti razinu motornog ulja ako slijedite sljedeće upute:
  • motorno vozilo mora biti parkirano na ravnoj površini,
  • motor mora biti hladan,
  • izvučete šipku na spremniku motornog ulja, obrišete je krpom ili papirnatom maramicom, te vratite u spremnik. Kada ponovo izvučete šipku, razina ulja mora biti između "min" ili "max".

MIJENJANJE ULJA

Ako je razina motornog ulja ispod "min" treba ulje zamijeniti ili nadoliti. Uvijek treba voditi računa o preporuci proizvođača vozila koje se motorno ulje upotrebljava za određeno motorno vozilo. Norme su upisane u uputama za vozilo koje vozite ili možete provjeriti na internet stranicama proizvođača vozila, koje se motorno ulje preporučuje za određeni tip vozila. Idealno je da uvijek koristite ulje od istog proizvođača. Ako niste u mogućnosti doliti isto motorno ulje, možete doliti motorno ulje iste gradacije i osnove. Nakon toga što prije promijenite ulje i filter ulja, jer mješavina dvoje kvalitetnih motornih ulja može stvoriti jedno jako nekvalitetno motorno ulje.
 
Osim što motorno vozilo tankate po potrebi, jako je bitno obratiti pozornost i na drugu tekućinu bez koje vaše vozilo ne može raditi - motorno ulje. Neka i vaš motor sretno bruji u vožnji!

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi