Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Savjeti za vožnju po zaleđenoj cesti

19.11.2016

Dolazak zime i snježnog pokrivača koji će prekriti ceste i putove razveseliti će mnogu djecu. No, s druge pak strane, neiskusni vozači mogli bi imati problema u vožnji u takvim uvjetima. Mnogi vozači završili su autoškolu u vrijeme kada na cestama nisu vladali zimski uvjeti pa nisu imali priliku steći iskustvo u tim uvjetima. Zato neki od njih kada prvi put samostalno voze automobil u zimskim uvjetima, često zaborave ono što su naučili iz knjiga. Stoga u nastavaku pročitajte neke korisne savjete za vožnju u zimskim uvjetima, a posebno po zaleđenoj cesti.

Savjeti za vožnju po zaleđenoj cesti

Prilagodite brzinu

Brzina u zimskim uvjetima uvijek treba biti prilagođena, odnosno trebala bi biti niža od uobičajene. Pri manjim brzinama lakše ćete vratiti kontrolu nad automobilom u slučaju da počne proklizavati i lakše ćete zakočiti. Ceste zimi često znaju zavarati vozača jer na prvi pogled izgledaju kao da su prekrivene malim slojem snijega. No, dovoljno je da jedan mali dio ceste ispod tog snijega bude zaleđen i da pri prelasku preko tog mjesta izgubite kontrolu nad automobilom.
 

Izbjegavajte nagle pokrete upravljača

Najčešći, a ujedno i jedan od najboljih savjeta za vožnju po zaleđenoj cesti odnosi se na izbjegavanje naglih pokreta upravljačem. Nagli pokreti česti su kod neiskusnih vozača jer se pri dolasku na zaleđenu cestu i kod proklizavanja kotača uspaniče pa refleksno naglo okrenu upravljač. To dovodi do zanošenja automobila u jednu stranu i teško ćete povratiti kontrolu nad automobilom.
 

Izbjegavajte nagla kočenja i ubrzavanja

Česta greška odnosi se i na kočenje i ubrzavanje. Prilikom dolaska na zaleđenu cestu, izbjegavajte nagla kočenja i ubrzavanja jer ćete time postići kontraefekt i automobil se neće zaustaviti, nego će se nastaviti klizati. Isto tako, najbolje je, osim laganog pritiska na kočnicu, pritisnuti i spojku kako bi se zaustavio prijenos sile na kotače. 
 

Brže mijenjajte stupnjeve prijenosa

Ovaj savjet odnosi se na bržu promjenu stupnjeva brzina prilikom vožnje, odnosno raniju promjenu u višu brzinu, nego što to inače radite. Na taj način se smanjuje okretni moment koji se na kotače prenosi s motora pa je manja vjerojatnost da će doći do proklizavanja.
 

Održavajte razmak između automobila

Vrlo je bitno održavati razmak između automobila ispred sebe. Ukoliko automobil ispred vas naglo zakoči, imati ćete vremena za reakciju i izbjegavanje sudara. Put kočenja na zaleđenoj cesti može biti deset puta duži od puta kočenja na suhoj cesti. Zato je bitno imati dovoljan razmak u odnosu na automobil ispred kako biste mogli pravovremeno zakočiti. 
 

Preupravljanje i podupravljanje

Ovo su dvije situacije koje se mogu dogoditi pri vožnji po zaleđenoj cesti. Preupravljanje je situacija u kojoj se stražnji dio automobila zanosi u jednu stranu. Kako bi uspješno vratili kontrolu nad automobilom, potrebno je lagano okretati upravljač u onu stranu u koju se zanio stražnji kraj, neposredno nakon zanošenja.
 
Podupravljanje je situacija u kojoj dolazi do zanošenja prednjeg dijela automobila. Najbolja stvar koju možete učiniti u ovoj situaciji je pritisnuti spojku kako biste zaustavili prijenos sile na kotače i ubaciti u neutralnu brzinu. Istovremeno, upravljač treba lagano popuštati kako bi se vratila kontrola nad automobilom. 
 
Vožnja u zimskim uvjetima i zaleđenoj cesti može biti opasna, ali ukoliko se budete pridržavali ovih savjeta, opasnost ćete smanjiti na minimum. Opreza nikad dosta!
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi