Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Što provjeriti na vozilu prije odlaska na odmor?

11.11.2016

Ljeto je, vruće je. Neki će se rashladiti u lokalnoj rijeci ili jezeru, neki će na more, a neki u planine. Kako bilo, najvjerojatnije je da ćete do svoje ljetne destinacije stići automobilom jer on je prijevozno sredstvo koje se još uvijek najviše koristi. A na što trebate 'baciti oko' prije nego se uputite na svoj godišnji odmor?

Što provjeriti na vozilu prije odlaska na odmor?

SVJETLA

Problem: Često se zamagle  ili zaprljaju iznutra pa svjetla nisu onakva kakva bi trebala biti. Također, ponekad pregori kakva žaruljica, a da ni ne znamo za to. 
 

KLIMA UREĐAJ

Problem: Zbog začepljenih dovoda zraka, klima uređaj često ne hladi kako bi trebao. Stoga je ovo veoma važna stavka koju treba uzeti u obzir jer putovanja u drugi kraj zemlje traju po nekoliko sati i u vrijeme današnjih vrućina doista je nemoguće dugo biti u vozilu ako klima uređaj ne radi kako treba. 
 

TEMPERATURA U MOTORU

Problem: Motor se pregrijava. Treba provjeriti hladnjak, a također i tekućinu za hlađenje, ventilatore i ostale dijelove za hlađenje motora. Ako postoji problem bolje ga je riješiti kod automehaničara nego da vam se automobil zbog pregrijavanja zaustavi u sred 'Nigdjezemske'.
 

PRITISAK U GUMAMA

Problem: Gume su previše ili premalo napumpane. Najbolje je da svaku provjerite i podesite pritisak u gumama prema preporukama proizvođača. Ako su previše ili premalo napumpane, povećavaju potrošnju goriva, smanjuju performanse samog vozila, ali se i povećava rizik od puknuća.
 

FILTERI ZRAKA

Problem: U sebi mogu imati mnogo nečistoća koje zagušuju pravilan rad filtera, a to u konačnici utječe i na rad motora, ali i na kvalitetu zraka u prostoru za putnike. Ako sami možete doći do filtera zraka, svakako ih očistite ili zamijenite prije puta. 
 
 

ULJE

Problem: Količina ulja u vozilu može biti premalena pa je dobro provjeriti stanje prije puta i naliti još ako je dosta nedostajalo. Bez motornog ulja automobil ne može dugo voziti i jedino do čega vas to stanje može dovesti jest ozbiljan kvar motora. Kad provjeravate ulje, provjerite i uljne filtere te ih zamijenite prije puta ako se u njima nakupilo mnogo nečistoća. 
 

AKUMULATOR

Problem: Akumulator može biti nedovoljno jak za pokretanje vozila, a posebice kada se nalazite u pomalo ekstremnim uvjetima ljetnih žega na autocestama. Prije puta svakako provjerite puni li dobro te se prisjetite kada ste ga posljednji put zamijenili kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. 
 

KOČNICE

Problem: Ako već neko vrijeme vidite da se zaustavni trak stalno povećava, prije odlaska na ljetni put zadnji je čas da se pozabavite tim problemom. Pohabani diskovi i ostali dijelovi kočionog sistema nešto je što igra glavnu ulogu u sigurnosti u prometu.
 

PRIJE PUTA TAKOĐER NE ZABORAVITE:

  • Provjerite koliki je kapacitet nosivosti vašeg vozila. Neki vozači natrpaju svašta, i bicikle, i čamce, i kufere… pa bi sve to moglo biti previše za vašeg limenog ljubimca. 
  • Nabavite GPS. Najkraće i najbolje putove pronaći će ovaj maleni uređaj, a k tome dovest će vas do cilja mnogo brže nego vaš 'dobar nos' za snalaženje u prostoru.  
  • Natočite tekućinu za vjetrobranska stakla. Tijekom puta u ljetnim mjesecima u vjetrobransko staklo zalijeću se razne bube i ostavljaju trag pa će vam brisači biti često u upotrebi.  
  • Operite vozilo.
  • Naoružajte se strpljenjem! Sjetite se da je 50 posto sigurnosti na cestama u ispravnom vozilu, a ostalih 50 posto u strpljivom vozaču. Sretno!
 
 
 
 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi