Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kakav je automotodrom Grobnik?

25.10.2016

Grobnik, automotodrom smješten blizu Rijeke, najpoznatija je staza ove namjene u Hrvatskoj, ali i šire. S pravom bismo mogli reći da stazi nema ravne u cijeloj bližoj regiji. Staza je otvorena 17. rujna davne 1978. godine, kada je održana i prva utrka. Zadovoljava propise najvažnijih, krovnih auto i moto federacija, FIM i FIA. Posebno je zanimljivo da staza na Grobniku posjeduje i homologaciju za sve vrste automobila i motora za organizaciju utrka osim utrke Formule 1.

Kakav je automotodrom Grobnik?
Od samog početka automotodrom Grobnik bio je međunarodna staza pa su tako prvi pobjednici utrka na stazi bili Ricardo Tormo i Angel Nieto  iz Španjolske te Greg Hansford iz Austrije koji je ujedno postavio prvi i apsolutni rekord na grobničkoj stazi, od 153.110 km/h.
 
Staza je otvorena gotovo pa svaki dan za vježbe, treninge te se na njoj održavaju najrazličitije manifestacije. Jedino razdoblje kada je na stazi vladao popriličan muk, bilo je ono za vrijeme Domovinskog rata. Srećom pa se završetkom rata mnogo aktivnosti na stazi vratilo u normalu. 
 
Radno vrijeme staze je svaki dan od 9 do 17 sati te ju je veoma lako pronaći. Grobnik je smješten 18 kilometara od Rijeke i 28 kilometara od Opatije. Nalazi se na autocesti Zagreb – Rijeka (A1) te ju je  lako pronaći po brojnim putokazima. Duljina cijele staze je 4.168,75 metara, a u zavojima 2.017,64 metara. Ima 15 zavoja, širina na startnoj liniji je 15 metara, dok je prosječna širina staze 10 metara. Na stazi se vozi lijevi krug te ima 25 sudačkih mjesta. Također ima 10 velikih zatvorenih boksova i pet garaža. Na tribine može stati 500 gledatelja, a u sklopu staze je i medicinski centar, benzinska postaja, tehnički pregled vozila, gumar, aerodrom, park vozača na 35.000 metara kvadratnih te tri ugostiteljska objekta. 
 
Na stazu Grobnik dolaze profesionalni i amaterski timovi iz Hrvatske, ali i cijele Europe kako bi trenirali, testirali i utrkivali se. Idealna je za isprobavanje trkaćih vještina. Naime, mnogi izlažu opasnosti i sebe i druge utrkujući se po lokalnim cestama. Zašto kada imamo lijepi Grobnik?  Posebno je zanimljivo da se u sklopu staze može upisati trkaća škola pod nazivom 'Racing School 99' s ciljem izoštravanja trkaćih sposobnosti. 
 
 
Ako ste zainteresirani za korištenje automotodroma Grobnik, vjerojatno vas zanimaju i cijene. One, dakako mogu varirati, ali ovdje su izračuni za ovu, 2016. godinu. Grobnik obično radi od 1.3. do 31.10., a za jedan sat vožnje od ponedjeljka do petka za automobil trebate izdvojiti 70 eura, za dva sata 90 eura, a subotom, nedjeljom i blagdanom 75, odnosno 110 eura. Za cijeli dan cijena je 200 odnosno 220 eura.  Postoje i godišnji paketi, primjerice  9 vožnji, plus jedna vožnja gratis, od ponedjeljka do petka, cijena paketa 1.170 eura na bazi pola dana ili 1.800 eura na bazi cijelog dana. 
 
Kada se radi o motorima, radno vrijeme je isto, a cijena za 4 sata je 65 eura za motore, 90 eura za prikolice tijekom tjedna te  85 eura za motore i 105 eura za prikolice tijekom vikenda i blagdana. 
 
Dakle, sve što je potrebno za adrenalinsku vožnju, postoji na Grobniku. Kad ćete ga i vi posjetiti? 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi