Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Što ako pogreškom natočite krivo gorivo u vozilo?

17.10.2016

Može se dogoditi da natočite krivo gorivo u vozilo. Možda ste dugo imali dizelaša (ili benzinca) pa ste kupili benzinca (ili dizelaša) i jednostavno zaboravili. Možda vam se dogodilo da vam je radnik na benzinskoj stanici nalio krivo gorivo jer je krivo zaključio prema zvuku motora… Možda vam je koncentracija zbog velikog stresa bila loša i jednostavno ste uzeli krivi pištolj za lijevanje goriva… Scenariji su mnogi, ali nikada ne recite nikad kada se radi o ovom problemu.

Što ako pogreškom natočite krivo gorivo u vozilo?

Hm, dakle, shvatili ste da je u vašem spremniku krivo pogonsko gorivo. Što sada?

 
Nakon što ste prokleli čitav svemir i svoju zlu sreću, znajte da nije sve izgubljeno te je moguće ovaj problem što prije sanirati. Zapravo, što ste prije shvatili da ste učinili zamjenu, to je bolje i problem će stvoriti manje kvarova. 
 

Što se dogodi kada se u dizelski motor ulije benzin?

U dizelskom motoru kojeg pogoni dizelsko gorivo, dizel ne samo da je gorivo već se ponaša poput ulja za ovlaživanje koji omogućuje pumpi za gorivo i ostalim komponentama motora da rade besprijekorno, glatko. No, kada se u dizel doda i benzin, dobiva se sasvim drugačiji efekt.  Benzin se u takvoj smjesi ponaša poput otapala i utječe na stvaranje frakcija unutar pogonskog goriva.  Sve ovo utječe na pumpu za gorivo i  cijevi povezane na nju. Ako upalite motor s ovakvim miksom u spremniku, može doći do velikog i ozbiljnog kvara na motoru. Zapravo je mnogo veća opasnost kada se ulije dizel u benzinski motor nego u suprotnom slučaju. 
 

Što se dogodi kada se u benzinski motor ulije dizel?

Ovo je znatno manji problem nego kada je obrnut slučaj. Naime, dizel se mora komprimirati prije nego ga se uopće može zapaliti pa je najizgledniji scenarij da u slučaju lijevanja benzina u dizelski automobil uopće nećete moći upaliti motor.
 

Što učiniti kada dođe do zabune?

Kao prvo, nemojte paliti motor, najbolje je čak i ne davati kontakt.  Ako ste zabunu shvatili kada je motor već u pogonu, moglo bi biti prekasno. Ukoliko ste vozilo uspjeli upaliti, ubrzo će početi poskakivati i gušiti se dok konačno ne stane, a kvar će biti popriličan. 
 
Najbolje je:
  1. Staviti mjenjač u neutralan položaj.
  2. Tražiti nekoga da vam pomogne odgurati vozilo na sigurno mjesto na kojem neće nikome smetati.
  3. Nazvati službu za pomoć na cesti što je prije moguće. Oni će vam pomoći odšlepati vozilo da prvog automehaničara.  U automehaničarskoj radionici će vam ispustiti gorivo iz rezervoara, isprati rezervoar i naliti ono pravo. 

Kako izbjeći lijevanje krivog pogonskog goriva?

Naravno, koncentracija je najbitnija, ali i uz to svi smo ljudi i dogodi nam se da stvari poput lijevanja goriva radimo mehanički pa su pogreške uvijek moguće. U novije vrijeme pojavili su se čepovi koji se stavljaju u otvor rezervoara, a koji su namijenjeni tome da se ni ne može gurnuti pištolj za lijevanje benzina u dizelski motor i obrnuto, dizela u benzinski motor. Čepovi nisu isti za svako vozilo pa je potrebno izabrati onaj koji najbolje odgovara vašem modelu. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi