Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako sigurno voziti s priključenom kamp prikolicom?

12.08.2016

Voziti sam automobil i voziti automobil na kojeg je priključena kamp prikolica, dvije su različite stvari. Bilo bi dobro da prije prve vožnje na more ili u planine u kamp provjerite sposobnost upravljanja vozilom na kojeg je priključena kamp prikolica te napravite i nekoliko pokusnih vožnji kako biste ušli u formu.

Kako sigurno voziti s priključenom kamp prikolicom?

Također, prije pravog odlaska na put, provjerite na internetu podatke o cestama kojima trebate proći. Naime, na određenim mjestima postoje ograničenja za prolazak vozila s kamp prikolicom, bilo zbog eventualnog prolaska kroz veoma niske tunele i uske ceste, bilo zbog eventualnih poteškoća zbog jakog vjetra i sličnih vremenskih nepogoda.

Dakle, ako se planirate 'otisnuti' na put vukući kamp prikolicu, osim što trebate provjeriti eventualna ograničenja na cestama kojima ćete proći, također se morate pripremiti i na oprezniju i sporiju vožnju. Evo zašto:

 

OPĆENITO

 • Pročitajte upute o tome u kojoj je brzini najbolje voziti automobil na koji je priključena kamp prikolica te optimalan broj okretaja za ovakvo opterećenje vozila.
 • Vozite umjerenom brzinom, uvijek imajte na umu da naglo skretanje i kočenje može nanijeti mnogo štete i vozilu i prikolici jer prikolica daje dodatno ubrzanje u vožnji te se lakše zanosi.
 • Usporite prilikom prolaska preko raznih rupa, izbočina i sličnih stanja na cestama.
 • Na zavojima i općenito prilikom skretanja pravite široke lukove jer morate uzeti u obzir da vučete prikolicu kojoj je potreban širi luk u ovakvim situacijama na cesti ili parkiralištima.
 • Kada vam iz suprotnog smjera dolazi veliko vozilo, primjerice kamion, smanjite brzinu i čvrsto držite volan jer naleti vjetra u ovakvim situacijama  mogu zanjihati vašu prikolicu.

 

KOČENJE

 • Imajte na umu da će vam trebati dulji zaustavni kut kod kočenja pa držite veće odstojanje od vozila ispred.
 • Pomno pratite stanje na cesti i kako biste lakše zakočili, u tim situacijama prebacite u manju brzinu, a potom lagano kočite.

 

 

UBRZANJE

 • Prilikom pretjecanja sporijeg vozila ili prelaska u drugi trak, signalizirajte nešto ranije i pazite na duljinu svog vozila i prikolice prilikom vraćanja u isti trak.
 • Pretječite samo na ravnim dijelovima koji su dobro vidljivi, izbjegavajte to činiti na usponima i padovima.
 • Kada se spuštate ravnom cestom i spuštanje traje dosta dugo, regulirajte brzinu povremenim stiskanjem kočnice.

 

UPRAVLJANJE

 • Najbolje je jednu ruku uvijek držati na donjem dijelu volana, zbog lakšeg upravljanja.
 • Nikada volanom nemojte raditi nagle pokrete jer će se to odraziti na kamp prikolicu koja će početi 'plesati'.

 

PARKIRANJE

 • Izbjegavajte parkiranje na brdu ili na parkiralištima na nekoliko nivoa.
 • Najbolje je da prilikom parkiranja imate osobu koja će vam izvana davati upute gdje i kako trebate skrenuti kako biste se najbolje parkirali i kako ne biste ugrozili ostala vozila u blizini.
 • Dobro je staviti blokatore za gume na prikolici kako ne bi došlo da eventualnog pokretanja. Blokatori su obavezni kada dođete na odredište i parkirate kamp prikolicu na mjestu u kampu na kojem ćete provesti godišnji.

I što još dodati, osim – sretan put i dobar provod!

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi