Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Učinci zime na vozilo parkirano vani

03.02.2016

Mnogi od nas nemaju tu sreću pa da svoje vozilo garažiraju. Tijekom ljeta to obično i nije toliki problem, mada i žega može imati negativan učinak na automobil, ali zima i mraz itekako utječu na naše vozilo koje je parkirano vani. Mnogo ljudi živi u stambenim zgradama, a garaže vezane uz stanove poprilično su rijedak slučaj.

Učinci zime na vozilo parkirano vani

Koji su dakle najrazorniji učinci zime i mraza na vozilo?

 

Hrđa

Veća je vlaga koja itekako utječe na karoseriju. Stalno se smjenjuje toplije i hladnije vrijeme, kiša, snijeg, bljuzga, a tu je i poznata sol kojom se posipaju ceste u kombinaciji s kamenčićima… sve to utječe na pojačanu pojavu hrđe i/ili širenje neke stare rupice hrđe. 
 

Akumulator

Potrebno je provjeriti zdravlje svog akumulatora prije dolaska zime. Ako je dotrajao sasvim je sigurno da neće dobro raditi kada stisne debeli minus i kada svakog jutra vaše vozilo prekrije debeli sloj mraza. Prosječan akumulator može trajati oko tri godine. Ako je kvalitetan sve ovo vrijeme dobro će podnositi paljenje na svim temperaturama. Međutim, kada su temperature niske, mogu se događati određeni problemi. Naravno, što je akumulator bolji, to će problemi biti zanemarivljiji. Čim je temperatura – 1'C ili niža vidjet će da vozilo teže pali, a što je temperatura niža, paljenje je teže. Ako je akumulator pri kraju, zima ga doslovno može dokrajčiti.
 

Tekućine

Sve tekućine u vozilu se tijekom zime skupljaju, postaju gušće. To se odnosi na razna ulja te antifriz i tekućinu za vjetrobransko staklo. Nikako nemojte zaboraviti te ostaviti običnu vodu u spremniku za pranje vjetrobranskog stakla jer će se voda smrznuti, a spremnik popucati. Također, sve ostale tekućine trebat će određeno vrijeme kako bi se ugrijale i počele fluktuirati kako treba pa  vozilo koje je parkirano vani, na hladnoći, prije nego pokrenete s mjesta trebati ugrijati.
 

Gume

Što je temperatura niža, to je učinak na gume veći, odnosno niske temperature utječu na jači gubitak zraka u gumama, a samim time i pritiska u gumama. Ovo može postati problem kada znamo da moramo voziti po zaleđenim i bljuzgavim prometnicama. Provjeravajte pritisak u gumama tijekom zime mnogo češće ako vam je vozilo parkirano vani. 
 

Brisači

Znamo biti nemarni prema brisačima pa ih upaliti kako bismo skinuli napadani snijeg po vjetrobranskom staklu. Veoma loša ideja! Brisači za snijeg mnogo se više prodaju tijekom zimskih mjeseci, a ne treba nas to ni čuditi. Stoga budite pažljiviji, nemojte paliti brisače dok je automobil još pod snijegom ili ima sloj mraza po vjetrobranskom staklu. 
 

Ručna

Zaboravite na potezanje ručne kočnice tijekom zime ukoliko vam je vozilo parkirano vani. Ako to učinite, velika je vjerojatnost da sutra ujutro nećete moći krenuti s mjesta dok zima ne popusti, a vaše se vozilo malo ugrije. 
 

Grijači, svjećice

Posebno su osjetljivi na starijim vozilima, a takvih je kod nas ipak najviše. Slabi grijači i svjećice, ovisno o kojem se vozilu radi, mogu postati prava noćna mora ako svako jutro pokušavate pokrenuti vozilo koje nije garažirano. Stoga je ovo jedan od najvažnijih stavaka u koje morate uložiti već i prije dolaska zime. 
 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi