Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Auto dijagnostika – provjerite prije nego postane kasno

16.11.2015

S razvojem automobilske industrije razvija se i tako zvana auto dijagnostika. Radi se o posebnom dijelu auto mehaničarskog zanimanja, tako zvani čist dio posla svake auto mehaničarske radionice. Naime, prosječan vozač , kada odveze svoje vozilo na auto dijagnostiku, vidjet će kako mu ga spajaju na nekakve instrumente, potom očitavaju rezultate i kažu što je s vozilom u redu, a što nije. Cijeli postupak zapravo pomalo podsjeća na razne pretrage koje mi, ljudi obavljamo kod liječnika.

Auto dijagnostika – provjerite prije nego postane kasno
Različiti saloni i mehaničarske radionice nude različite usluge auto dijagnostike. Sve, dakako ovisi kakvim su uređajima za dijagnostiku opremljeni. Neki saloni imaju bolje strojeve i mogu dijagnosticirati kvarove ili probleme i na najmanjem dijelu u vozilu. S druge strane postoje saloni i radionice koje su opremljene samo najosnovnijim uređajima za auto dijagnostiku pa vam mogu dati informaciju  o stanju samo o određenim dijelovima na automobilu. 
 
Bolji saloni i radionice opremljeni su s uređajima za auto dijagnostiku koji  nude provjeru funkcioniranja dijelova na vašem vozilu, ali i provjeravaju ispušne plinove, imaju mototestere, punjače i testere za akumulatore. Kada se radi o auto dijagnostici, tada se obično provjerava i radi sljedeće:
 
  • dijagnosticira se stanje motora i ostalih elektroničkih sklopova
  • čitaju se greške u memoriji procesora
  • resetira se procesor  nakon što je vozilo popravljeno
  • testiraju se izvršni elementi
  • pregledavaju se različiti parametri očitani s procesora
 

Cijene?

Cijene auto dijagnostike variraju od salona do salona i od mehaničarske radionice do mehaničarske radionice. U prosjeku za stotinjak kuna se može pronaći mjesto na kojem će vam u svega nekoliko minuta dijagnosticirati kvar na vozilu pomoću uređaja za auto dijagnostiku.
 
Većina uređaja za auto dijagnostiku je univerzalna, što znači da se može koristiti i na automobilima i na teretnim vozilima, mada i ovdje ima odstupanja. Budući da sve radi na principu softwarea zapravo ovisi najaviše o tome koji se software koristi i za kakva je vozila specijaliziran. Primjerice, tako postoji auto dijagnostika koja je za vozila proizvedena od određene godine naovamo.  Ili auto dijagnostika samo za određene marke automobila. 
 

Sami svoji majstori?

Tako je, i to je moguće! Možete  koristiti auto dijagnostiku i u vlastitoj garaži. Možda se pitate kako je to moguće. Ako još  niste upoznati, onda trebate znati da na našem tržištu već postoji auto dijagnostika koja se prodaje za privatnu upotrebu. Cijene variraju, ali pripremite se za izdatak od kojih tisuću kuna pa čak i više. Međutim, onda znate da ste mirni godinama kada se radi o auto dijagnostici i zapravo svaki kvar na vozilu možete detektirati sami. 
 
Auto dijagnostika za privatne svrhe radi na principu USB-a  i Blutootha kada se radi o prikopčavanju na vozilo i o očitavanju podataka. Možete izabrati jezik pa biste trebali imati i opciju biranja hrvatskog jezika. Također, svaki uređaj za auto dijagnostiku je zaseban i u sebi ima program za očitavanje kvarova za određena vozila i proizvođače. Većina uređaja je univerzalna i pokriva doista širok raspon vozila. Ipak, ako se odlučujete za kupnju vlastite auto dijagnostike, prije se dobro informirajte o tome kako radi i koje modele automobila pokriva. 

 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi