Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

A Kako spriječiti pretjerano stvaranje hrđe na starijim vozilima?

04.11.2015

Hrđa može bilo koje vozilo pretvoriti u prah. Doslovno u prah. Doduše, prvo će ga pretvoriti u smeđu masu koja će se lako moći odlomiti i pri najmanjem udaru, a s vremenom, ako vozilo ostavimo negdje na otvorenom, doći će i do praha. Dakako, za ovo je potrebno proći mnogo godina, ali kada hrđa uzme maha, vozilo uskoro počne biti nesigurno i neupotrebljivo. Stoga, ako i sami mučite muku s hrđom na vašem automobilu, evo kako ovaj proces možete barem ublažiti dok sve ne padne pod snažni zub vremena.

A Kako spriječiti pretjerano stvaranje hrđe na starijim vozilima?

Što je zapravo hrđa?

Hrđa nastaje zbog procesa oksidacije u kojem se metal lomi  i reagira s molekulama kisika te proizvodi novu molekulu koju poznajemo pod kemijskom formulom Fe2O3 ili željezo oksid. Većina metala potpuno će se pretvoriti u željezo oksid ukoliko im damo dovoljno vremena. Međutim, mnogo toga ovisi i kako je metal napravljen. Primjerice automobili iz sedamdesetih godina 20. stoljeća bili su napravljeni od tako lošeg metala da je i najmanja ogrebotina brzo prelazila u veliku fleku hrđe, a zatim i u potpunu propast čitave karoserije. 
 
Postoje tri vrste hrđe na vozilima: površinska, ljuskava i penetrirajuća. Površinska napada samo površinski dio metala i može se relativno lako sanirati te ako se dobro sanira, neće se brzo širiti. Ljuskava hrđa također napada površinski dio metala i smanjuje njegovu snagu. Pokazuje se kao ljuskanje površinskog sloja vozila, a kako će se dalje širiti ili eventualno sanirati ovisi o kvaliteti samog metala. Penetracijska hrđa je konačna faza hrđe, kada vidimo rupe nastale jer se hrđa nije sanirala. U ovoj fazi metal se polako u cijelosti pretvara u željezo oksid. 
 

Spriječite hrđu sljedećim koracima:

  • Perite vozilo svaka dva tjedna, a ako vozite u izrazito mokrim uvjetima na cesti te uz to ima i soli, perite ga jednom tjedno. 
  • Prilikom pranja posebno dobro operite pod s vanjske strane i također blatobrane.  Ovo su mjesta gdje se hrđa najradije zavlači.
  • Svaka četiri mjeseca svoj automobil premažite voskom za vozila.
  • Ako se nešto prolije u unutrašnjosti vozila, dobro očistite i posušite jer proces stvaranja hrđe može početi i iz unutrašnjosti vozila. 
  • Postoje posebni premazi protiv hrđe, ukoliko se radi o karoseriji koja je u posebnom riziku od pojave i/ili širenja hrđe. Raspitajte se u svom auto salonu ili u trgovini auto dijelovima, ali znajte da su rezultati najbolji ako ovaj premaz napravi profesionalac. 
  • Imajte na umu da je poanta zaštite od hrđe zapravo držati svoje vozilo što je više suhim. Ako ste se vozili po kišnom vremenu, dobro bi ga bilo obrisati kada ga parkirate u garažu. Također, nakon pranja obavezno obrišite višak vode s vozila. 
  • Redovito pregledavajte svoje vozilo kako biste na vrijeme otkrili hrđu. Ona se pojavljuje poput malog balončića ispod boje na automobilu. Pregledavajte blatobrane, pod vozila, ali i ispod haube. Svaku naznaku stvaranje hrđe odmah 'zaliječite'. Naime, već postoje kutije 'sam svoj majstor' pomoću kojih možete spriječiti širenje hrđe na svom automobilu. 
 
Djelujte na vrijeme i hrđa će vas manje napadati!
 
 

 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi