Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Koje rezervne dijelove treba imati na skladištu?

22.10.2015

Automobili su danas neizbježni i jednostavno nužni jer nam uvelike olakšavaju život. Međutim, zahtijevaju određenu brigu jer, ako to ne činimo, mogli bi nas ostaviti na cjedilu na nekoj od prometnica koje svakodnevno koristimo. Iz tog razloga dobro je ići na redovite servise automobila, ali imati i neke od dijelova na zalihi u vlastitoj garaži za scenarij 'zlu ne trebalo'. Naime, ako ste upoznati s tim kako vaše vozilo funkcionira, onda vam najjednostavniji i najosnovniji dijelovi itekako mogu biti od velike pomoći u ključnim trenucima kada nešto s automobilom zašteka.

Koje rezervne dijelove treba imati na skladištu?
Dijelove s kojima ćemo vas upoznati mogli bismo nazvati prvom pomoći koju je uvijek dobro imati u garaži ili, štoviše, čak i u prtljažniku vozila.
 

Razne žarulje 

Naša su vozila prepuna rasvjetnih tijela različite jakosti i veličine. Svjetla za daljinu, kratka svjetla, žmigavci, stop svjetla… Nikada se ne zna kada će koja žarulja prestati raditi, to može biti u pola noći na nekoj neosvijetljenoj makadamskoj cesti. Stoga,  kada je vrijeme lijepo i kada se dobro vidi, popunite svoju malu kutiju sa žaruljama i provjerite jesu li ispravne te je smjestite na sigurno mjesto u prtljažniku vozila. 
 

Razni filteri

Filteri su veoma važan dio, a k tome su lagani i ne zauzimaju tako mnogo prostora. Postoje filteri kabine i filteri motora, a dolazak do njih je lagan, praktički je potrebno odviti dva vijka kako bi se zamijenili. U nekim slučajevima, odnosno kod manjih zaprljanja moguće je stari filter izvaditi, očistiti te vratiti natrag. Međutim, kako se radi o relativno jeftinom dijelu za vozilo, najbolje ga je zamijeniti novim. Filter zraka za motor veoma je bitan jer na njemu ostaju sve one čestice koje bi mogle doći do motora i tako ga trajno oštetiti. I filter kabine je jednako važan jer je odgovoran za normalnu fluktuaciju zraka u prostoru za vozače,  što je veoma bitno, kako u ljetnim, vrućim mjesecima kada svježeg zraka uvijek treba, ali i u zimskim mjesecima kada će onemogućiti pretjerano maglenje stakala. 
 

Svjećice

One su odgovorne za paljenje kod vozila s benzinskim motorom i ponekad jednostavno ne rade, što znači da nema one potrebne iskre koja će pokrenuti cijeli motor. Srećom pa se svjećice mogu izvaditi i očistiti te vratiti natrag i opet rade dok se nekakva nečistoća na nataloži na njih, no u nekim slučajevima jednostavno čišćenje i šmirglanje neće pomoći i potrebno ih je zamijeniti novim, što također nije pretjerano zahtjevan zadatak. 
 

Metlice za brisače 

Ovo je potrošna roba i uvijek je dobro imati par rezervnih metlica za brisače, najvažnije je za prednje vjetrobransko staklo, a posebno je to bitno u zimskim mjesecima, kada se više i grublje koriste nego inače. 
 
Uz sve ovo nabrojano, ne zaboravimo kako na zalihi u garaži uvijek treba imati ulja za kočnice, motor i servo. Razine ovih ulja dobro je provjeravati s vremena na vrijeme, posebice ako ne vozite automobil na redovite servisne preglede ili imate vozilo koje je veoma staro (a mnogo je takvih vozila u Hrvatskoj danas!). Potrebno je priloženom mjericom izmjeriti stanje ulja u sustavu i ako je količina ispod crtice, doliti ga. Naravno, potrebno je u nekom kutu garaže držati i antifriz i tekućine za stakla. Ove tekućine svaki vozač može sam doliti u sustav ako redovito pregledava vozilo i otkrije da je količina tražene tekućine manja nego što je potrebno. Sve ove tekućine veoma su bitne za normalno funkcioniranje automobila i nedostatak može uzrokovati ozbiljne kvarove. 
 
Za kraj ne zaboravimo ni nešto relativno novije proizvodnje, a koje je velika pomoć vozačima – sprej za krpanje guma. Ovaj se sprej ušprica u gumu s unutrašnje strane i automatski zatvara perforaciju. Stoga ubacite jedan u prtljažnik i vozite se bez straha!

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi