Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Pregled automobila prije zime

14.10.2015

Ljeto je završilo, već smo neko vrijeme u jesenskom vremenu, a svaki dobar vozač i vozačica zna što to znači za njegovo/njezino vozilo – preventivni pregled automobila prije zime. Svi mi koji živimo u ovoj regiji znamo da zimski uvjeti znaju biti i više nego grubi, kako za nas, tako i za naše vozilo pa ga je potrebno pripremiti za sve ono što ga očekuje na prometnicama u tamnim, kišnim i snježnim zimskim mjesecima.

Pregled automobila prije zime
Ako niste znali, već niz godina postoje auto saloni koji za simboličan iznos nude preventivni pregled automobila prije zime, a radi se o jednoj kuni. Dakle, ako ste kupili vozilo u nekima od ovlaštenih salona, ondje će vam za jednu kunu prije zime, a često i  kada ona već nastupi (ponude obično traju sve do 31. prosinca!) pregledati vozilo, utvrditi je li spremno za zimske uvjete na cestama pa čak i ponuditi popust na zimske gume i sličnu zimsku opremu. Ono što obično ulazi u ovakve preventivne preglede je provjera signalizacije, stanja akumulatora, tekućina u vozilu (prije svega tekućine za vjetrobranska stakla),  uređaja za pranje stakala, metlica brisača, razinu ulja, profila i tlaka u gumama te obavezne opreme za vozila. 
 
U nekim salonima se ovakvi, preventivni pregledi vozila naplaćuju pa tako, ako volite biti sami svoji majstori, sve ovo možete napraviti i u vlastitom dvorištu ili garaži. Ipak, treba znati da vam je za pregled automobila prije zime ipak potreban određeni alat i znanje pa, ako niste baš vješti u takvim stvarima ili nemate dovoljno vremena kojeg ste spremni utrošiti na ovaj zadatak, najbolje je da ovaj preventivni zimski pregled prepustite svom automehaničaru. 
 
Prvo treba provjeriti stanje akumulatora, pošto znamo da velik broj vozača ima problema kod prve pojave mraza, odnosno temperature oko i ispod nule. Naravno, tu su odmah i grijači kod starijih dizelskih vozila koji mogu donijeti jednake glavobolje pri paljenju kao i neispravan akumulator. Kod provjere akumulatora svakako očistite kleme od naslaga masnoće, a kada ste već u tom dijelu automobila, provjerite i sve kablove spojene na akumulator – svi moraju biti čvrsto spojeni i bez oštećenja. Primijetite li bilo kakva oštećenja ili da nešto nije čvrsto spojeno, svakako je dobro da ih zamijenite prije zime. 
 

Ako ste za vrijeme ljetnih mjeseci tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala zamijenili običnom vodom,  ne smijete na to zaboraviti i tu istu tekućinu ostaviti i za zimske mjesece. Kod pregleda vozila prije zime zamijenite tekućinu i stavite onu u kojoj je sredstvo protiv smrzavanja. Ako ostavite običnu vodu, spremnik će popucati čim temperatura padne na nulu.  Sustav za hlađenje motora s antifrizom veoma je bitan i u zimskim mjesecima. Antifriz može dobro raditi svoj posao oko 3 godine i tada ga je potrebno zamijeniti. No i inače ga treba provjeravati jer manja koncentracija antifriza od normalne tijekom zimskih mjeseci može uzrokovati smrzavanje tekućina u bloku motoru, a to za posljedicu može imati i njegovo pucanje! Ne zaboravimo ni na Zakon o sigurnosti na prometnicama koji kaže da u Republici Hrvatskoj moraju svijetliti svjetla na vozilima 24 sata tijekom zimskih mjeseci pa svakako provjeriti rade li vam sve žarulje.  Provjerite i svijetle li prenisko ili previsoko. I ventilacija je bitna pa provjerite li radi li kako treba jer se u zimskim mjesecima stakla često magle, a to je najbolje riješiti upravo dobrim ventilacijskim sustavom. Pogledajte  i stanje limarije. Dok su temperature još podosta iznad nule, dobro je sanirati oštećenja na laku i limariji jer zimski mjeseci, prije svega mnogo vlage, ali i sol po prometnicama samo će intenzivirati ovaj problem te se mala točka oštećenja za samo jednu zimu može pretvoriti u pravi komad hrđe.

 
Nemojmo zaboraviti ni razinu ulja u automobilu kao ni pranje vozila – treba iskoristiti još pokoji sunčani jesenski dan i dobro ga oprati kako bismo spremni dočekali dugu i tamnu zimu. 
 
 
 
   
 
 

 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi