Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kada je vrijeme da se oprostite od svoje stare šklopocije?

12.06.2015

Stara raga, stara šklopocija… ovo su samo neki od naziva za stare automobile. Ipak, iako su nazivi za njih poprilično uvredljivi, činjenica jest da je doista mnogo starih automobila kako na našim, tako i na stranim cestama. No, postoji vrijeme kada moramo reći da je dosta, da ga trebamo ili prodati za dijelove ili odvesti u staro željezo. A kako znati da je to najbolje što se može napraviti?

Kada je vrijeme da se oprostite od svoje stare šklopocije?
Oglasnici su prepuni vozila koja se prodaju, koja su stara i koja služe samo za uzimanje određenih dijelova. Možda i sami imate u svojoj garaži jedno takvo vozilo – staro, koje pušta na sve strane i kao da je lonac bez dna kada se radi o ulaganju novaca. Saznajte znakove koji vam vrlo jasno govore da je vrijeme da i sami date jedan takav oglas ili svoju staru šklopociju jednostavno odvezete u staro željezo.
 
Popravak ili popravci koštaju više nego je vozilo vrijedno – ovo je jedan od najznačajnijih znakova da je vrijeme riješiti se vozila. Kada jednom krenu popravci koji koštaju više nego cijelo vozilo vrijedi, tada im obično nema kraja jer se radi o velikim kvarovima. 
 
Što nosi budućnost – treba isplanirati proračun za vozilo za sljedeću godinu. Treba vidjeti u kakvom je stanju, postoji li mogućnost da se svako malo jave novi kvarovi? Radi li se o sitnim kvarovima ili je to ipak nešto veće? Ako u budućnosti mislite mnogo ulagati u vozilo, mimo redovnih pregleda i registracije, još je jedan znak da se vozila najbolje riješiti.
 
Kakvo je stanje sigurnosti – stara vozila obično imaju niski nivo sigurnosti. Kao prvo, i sam pogled na njih pokazuje da bi sudar bio fatalan za sve koji se u njemu voze, ali tu su i druge stvari koje se tiču sigurnosti, primjerice stanje kočnica, ulje koje je potrebno stalno nadolijevati, servo koji ne radi kako treba, slabe gume…
 
Jede gorivo – ma kako vozili, sporije, brže, agresivnije, nježnije, čini vam se kako vaše vozilo jednostavno jede gorivo. Bili ste na benzinskoj jučer, a već za dva dana ste na pola rezervoara. Ovo je također još jedan od najočitijih znakova da se trebate riješiti stare rage. Osim ako baš želite bankrotirati, dakako.
 
 
Usporedite – raspitajte se koliko košta vaše staro vozilo i koliko trebate ulagati u njega, a potom to isto učinite za mlađe vozilo koje si možete priuštiti. Brojke je najbolje staviti na papir i tako ćete prvo dobiti uvid u to što vam se više isplati. Novije vozilo uvijek je bolja investicija nego stalno ulaganje u staro. Možda vam se druga solucija čini boljom jer ne morate iskeširati mnogo novca odjednom, no na dulje staze ipak nije. 
 
Nostalgija se gubi u problemima – možda ste emotivno vezani za svoje staro vozilo jer, primjerice, na putu do bolnice u njemu se rodila vaša kćerka ili ste u njemu provozili najugodnije godine svog života. Emocije će zauvijek ostati u vama, ali kada stara duša vašeg vozila ne ide, onda trebamo biti razumni i pustiti je. 
 
Koliko vam vrijede vaši živci – ovo je nešto što, dugoročno gledano, nema cijene. Naime, staro vozilo i problemi s njim nešto je što nam jako udara na živčani sistem. Evo samo jednog primjera – ujutro se ustanete dobre volje, idete na posao, sjednete u automobil, a on neće upaliti. Neće i gotovo. Vi se živcirate jer isto to vam je priuštio prije svega dva tjedna. 
 
Za kraj, vjerujemo kako svi manje-više osjete da je vrijeme da se staro vozilo pospremi u ropotarnicu povijesti određene obitelji. Jedni se s tim nose lakše, drugi teže. No, dobro je donijeti odluku prije nego kasnije jer svako odgađanje udar je na budžet, a u ovim kriznim vremenima to nije mala stvar. 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi