Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Upomoć, oštećen mi je prednji branik!

16.02.2015

Branik je dio automobila s prednje i stražnje strane kojem je glavna uloga, kako mu i samo ime kaže, zaštita, odnosno on je tu kako bi prilikom udarca, kolizije zaštitio, obranio vitalne dijelove vozila i tako ih sačuvao.

Upomoć, oštećen mi je prednji branik!
Prije su branici bili od metala i radilo se o veoma velikim dijelovima koji su poprilično nezgrapno stršali s vozila. Danas se tu radi o potpuno integriranom dijelu koji je gotovo pa neprimjetan na novijim vozilima i estetski se veoma lijepo uklapa u cijelu sliku automobila. Također, promijenio se i materijal izrade pa tako današnji branici nisu metalni već se uglavnom rade od posebnog materijala koji nalikuje na plastiku, a često su ispunjeni posebnom vrstom pjene. 
 
Branici se često oštećuju, a u nerijetkom broju slučajeva krivci za to nisu drugi vozači u prometu već mi sami jer zapinjemo za razne stupiće i slične prepreke i na takve načine ih izgrebemo, a ponekad čak i napravimo ozbiljna oštećenja pa se dogode i otkinuća. Ipak, postoji i sreća u nesreći, a ona glasi – branici se lako zamjenjuju, nisu toliko skupa investicija, a u nekim slučajevima određene ogrebotine i oštećenja sličnog tipa možemo i sami popraviti!
 
Ako vam je branik otpao ili je dijelom otpao, a dijelom se drži, svakako je najbolje rješenje otići kod svog automehaničara koji ima potrebnu opremu pomoću koje će na pravilan način skinuti staro i zamijeniti novim. Ponekad nije riječ o samom braniku već o njegovim držačima pa će automehaničar najbolje odrediti kvar. Također, u nekim slučajevima automehaničar može popraviti stari branik i vratiti ga na mjesto.
 
 
Ako je ipak stari branik toliko oštećen da mu nema spasa te je jedina opcija kupovina novog, imate nekoliko mogućnosti. Većina automehaničarskih servisa ima svoje dobavljače dijelova preko kojih možete kupiti branik. Međutim, treba znati da je ovakva kupovina obično i najskuplja. Sljedeća mogućnost je kupovina branika u lokalnoj trgovini auto dijelova, no tada se možemo suočiti s gužvama i dugim čekanjima. Što nam dalje preostaje? Najsigurnija, najjeftinija kupovina, a to je kupovina putem interneta – sve možete izabrati sa samo nekoliko klikova mišem, bez nerviranja i uz brzu dostavu te nakon što vam stigne paket s branikom, dati ga svom mehaničaru na zamjenu.
 
Srećom pa mnogo oštećenja na branicima možemo sami riješiti. Najčešće su razne udubine na branicima jer se vozač jednostavno 'nasloni' ne vozilo ispred sebe, na kakav stup, zid ili slično. Važno je pravilo – nikada udubinu ne popravljajte za vrijeme hladnih dana! Tada bi branik mogao i puknuti. Najbolje je udubljeno mjesto zagrijati fenom ili ostaviti na suncu, nakon čega bi se udubina trebala sama ispraviti.  Drugi način je da kupite vakuum držače za stakla koji nisu skupi te ih pričvrstite na mjesto udubine i povučete, nakon čega bi se neravnina trebala vratiti na mjesto.
 
Česta oštećenja na braniku su i najrazličitije ogrebotine. One sitnije i pliće mogu se riješiti dobrim poliranjem raznim pastama, a one dublje potrebno je drugačije sanirati, najbolje pomoću priručnog pribora za saniranje ovakvih oštećenja kakvi se mogu kupiti u većini trgovina auto dijelovima, kako običnih, tako i u internetskim. Koje god oštećenje imali, nema potrebe da vam prednji branik bude u lošem stanju. 
 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi