Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Savjeti za brzo namještanje zimskih lanaca

27.01.2015

Znamo da zima zube ima, a posebice ih zna pokazati u prometu. Snijeg na prometnicama za većinu je vozača prava noćna mora jer ako nemaju dobre gume, veoma lako će se sklizati po cesti, što znači i završiti u kakvom jarku ili zabijeni u koje drugo vozilo.

Savjeti za brzo namještanje zimskih lanaca
Kod nas su od 15. studenog svake godine obavezne zimske gume i zimska oprema. Iako danas imamo velike izbore guma, prije svega guma za zimske uvjete na cestama, ali i kombinirane ljeto – zima gume, još uvijek postoje vozači kojima su lanci za gume jedini način da prežive zimske mjesece. Osim toga, ovisno o uvjetima na cesti, možda će i vama nekad trebati znanje o montiranju lanaca na gume pa stoga ne škodi i to saznati.
 
Prije nego naučite stavljati lance, trebate kupiti najbolje za svoje vozilo. Ovo znači da dobro zapamtite mjere svojih kotača i s obzirom na njih i kupite lance. Premalene nećete moći ni staviti, a preveliki će vam lako pasti i izgubit ćete ih. Lance kupite još za lijepog vremena i prvi ih put stavite na kotače na suhom, dok još nema snijega i leda. Kada u zimskim uvjetima vozite s lancima na kotačima, nikada nemojte voziti prebrzo. Također, ako ste vozili po području sa snijegom i ledom te se spustili na niže područje u kojem više nema ni snijega ni leda, lance odmah skinite, nikada nemojte voziti s lancima na kotačima po čistoj cesti.  
 
 
U kutiji u kojoj su lanci obično su i upute za stavljanje kao i alat koji je potreban, u nekim slučajevima su čak i plastične rukavice u toj kutiji,  ali i to može varirati od proizvođača do proizvođača.  Prvo trebate lance raspetljati. Najbolje je posebno raspetljati lanac kod kotača na koji ćete ga stavljati i staviti ga na tlo. Nakon toga lance treba poravnati ispred kotača, odnosno tako da središnji dio razvučenog lanca dođe s unutrašnje strane sredine kotača na vozilu. Potom sajlu koja je obložena plastikom treba namontirati na kotač s njegove unutarnje strane. Također, treba podignuti desnu i lijevu stranu tog obruča te ga spojiti na vrhu kotača. 
 
Različiti dijelovi lanaca često su označeni i drugačijom bojom, kako bi montiranje bilo lakše.  Nakon što ste obavili dosadašnje korake, trebate prednji bočni lanac zatvoriti u krug pomoću kuke, a obruč namjestiti sa zadnje strane gume, s tim da ne bi trebao ležati na samom vrhu gume. Poslije ovoga trebate zatezni lanac koji je smješten s desne strane provući kroz kuku koja je smještena s lijeve strane, a nakon toga i kroz prsten koji je smješten s desne strane. Nakon ovoga lanac trebate zategnuti što je jače moguće i zakačiti ga za dio lanca sa suprotne gornje strane. Veoma je bitno da sve bude dobro zategnuto, a najbolje ćete se uvjeriti da je to tako jest da se vozite kojih pedesetak metara i stanete te pregledate lance i još ih jednom zategnete. 
 
Kako bi vam sve bilo jasnije, budući da slika govori bolje od tisuću riječi, pogledajte video u kojem je sve objašnjeno:
 
 
Lance je bitno dobro zategnuti i pravilno staviti jer ako to ne napravite, možete ih izgubiti negdje na cesti. Vožnja s lancima ne smije biti brža od 50 kilometara na sat te ih se smije koristiti samo za ekstremne uvjete na cestama. Nikada ih nemojte koristiti kada uvjeti nisu ekstremni jer preveliko korištenje može trajno oštetiti pneumatiku. Također, cijena im nije velika pa ih se svakako isplati imati u gepeku u zimskim uvjetima za 'zlu ne trebalo'.  Ako imate lance starije proizvodnje, nemojte ih se rješavati jer mislite da nisu suvremeni. Pokazalo se da upravo današnji lanci lakše pucaju te se nekad omotaju na osovinu što stvara dodatni problem. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi