Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Korisni savjeti za vlasnike vozila s dizelskim motorima

13.01.2015

Dizelska vozila najpopularnija su vrsta vozila danas jer su obično trajnija, manje troše te kod ponovne prodaje postižu bolju cijenu.

Korisni savjeti za vlasnike vozila s dizelskim motorima
Dakako, mnogi se s ovim što je izrečeno neće previše složiti, međutim činjenica je da, tko god je u mogućnosti birati, ipak će radije uzeti dizelsko umjesto benzinskog vozila. Ne smijemo zaboraviti ni vozila na plin te električna vozila, međutim ona su zbog troškova ugradnje te cijene proizvodnje još uvijek poprilično skupa, tako da u konačnici mi, obični smrtnici imamo samo dvije opcije između kojih možemo birati, a to su – dizel ili benzin?
 

Ako imamo dizelaša, onda dodatno možemo smanjiti troškove vožnje, a evo kako to možemo učiniti:

 
Zaboravite na agresivnu vožnju. To je dakle ona vrsta vožnje u kojoj naglo dajemo gas i naglo ga otpuštamo. Ovo često rade vozači lakih živaca, ali pokazalo se da agresivna vožnja dizela troši i do dvije litre goriva na sto kilometara više nego normalna vožnja.
 
Dizeli su najefikasniji na autocestama. Kada se jednom dostigne određeni broj okretaja, dakle kada stalno ne 'prčkamo' po mjenjaču i papučici gasa, ova vrsta vozila je najefikasnija. Vjerojatno ste, ukoliko imate pokazatelj potrošnje goriva, primijetili da u uvjetima koje autocesta nudi, ta potrošnja iznosi nula cijeli nešto litara ili čak 0,0 litara, što je san svakog vozača.
 
Dobro je birati ceste za dizele. Dakako, često ne možemo birati kojim ćemo rutama prolaziti, međutim treba znati da ova vrsta vozila najviše štedi na cestama koje nisu zakrčene gužvama. Ponekad je bolje iskoristiti obilaznu rutu jer ćemo tada manje potrošiti nego neku kraću koja je zakrčena drugim vozilima. U sve se ubrajaju i rute s najmanje semafora kao najefikasnije.
 
Češće koristite više brzine. Dakako, sve ovisi o uvjetima na cesti, ali ova je vrsta vozila efikasnija kada je u višoj brzini pa prebacite čim vam to uvjeti na cesti dozvoljavaju. 
 
Rjeđe koristite kočnicu. Kod dizela zaustavljanje kočnicom više košta nego zaustavljanje laganim usporavanjem ili pak laganim otpuštanjem kvačila i spuštanjem u nižu brzinu jer se jednostavno prilikom klasičnog kočenja koristi više dizela. 
 
Ne ostavljajte automobil u leru. Ovo pravilo vrijedi za sva vozila, a posebno za dizelaše. U leru se troši gorivo, a k tome se i veoma zagađuje okoliš, mnogo više nego klasičnom vožnjom. Mnogo je bolja opcija automobil ugasiti i ponovno upaliti nego ga ostaviti da radi u leru.
 
 

Uz ove savjete o smanjenju troškova vožnje, dobro je znati i sljedeće činjenice o vozilima na ovaj pogon:

 
Dizel ima jači miris nego benzin. Naime, benzin se brže raspršuje u zraku i gubi miris na zraku nego dizel. Ovo je problem s kojim se benzinske postaje stalno bore, međutim još nije pronađen način pomoću kojeg se lakše može 'ubiti' miris dizela.
 
Novija dizelska vozila imaju ugrađene razne filtere koje umanjuju emisiju štetnih plinova za značajne postotke. Među najpoznatijima su DPF filter koji može smanjiti emisiju štetnih plinova i za visokih 80 posto, a također veoma popularan je i EGR filter. 
 
Dobra dizelska vozila manje troše od benzinaca, u prosjeku 20 do 30 posto.
 
Dizeli su se niz godina smatrali bučnim automobilima, međutim danas, s tehnologijom koja se stalno ulaže u njihovo poboljšanje, to više nije slučaj. Posebno je to uočljivo na novoj generaciji turbo dizela koji su tihi i kližu po cesti.
 
Više od 50 posto novih automobila prodanih u Europi su dizelaši.
 
Izumitelj dizelskih motora, Rudolf Diesel svojedobno je rekao: 'Brzo vozilo na dizelski pogon je nemoguće'. I sami često dizele povezujemo sa sporim vozilima koja se vuku po cesti, ali ta su vremena prošla jer današnji dizeli postižu mnogo veće brzine nego klasični benzinci.  
 

 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi