Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Pametno planiranje proračuna za kupnju vozila

18.12.2014

Uz kupnju kuće ili stana, kupnja automobila jedna je od najvažnijih stavki u kućnom proračunu svake obitelji, ali i pojedinca. Stoga je planiranje proračuna pa čak i štednja zbog automobila nešto čemu se svakako trebamo posvetiti određeno vrijeme.

Pametno planiranje proračuna za kupnju vozila
Prvo trebamo odlučiti želimo li kupiti rabljeno ili novo vozilo. Dakako, ako želimo novo, moramo biti spremni izdvojiti veću svotu novca, međutim i ako govorimo o rabljenim vozilima trebamo znati da postoje jeftiniji i skuplji automobili pa zapravo rabljeno vozilo nije jamac da će ujedno biti i jeftinije, posebice ako nam se sviđaju malo divljije, robustnije izvedbe. 
 
Dakako, treba razmišljati i o zamjeni ulja i ostalih potrošnih tekućina i dijelova koje je najbolje zamijeniti nakon što vozilo kupimo, kako bismo bili što mirniji određeno vrijeme jer sve ovo važna je stavka u proračunu i ne treba zanemarivati njezinu vrijednost. 
 
Nakon ovoga svega treba razmisliti  o onom najvažnijem, a to je – kako ćemo platiti naš novi automobil. Postoji nekoliko načina da to napravimo, a dakako, nismo svi sretnici pa da možemo dati gotovinu već moramo pribjeći nekim drugim načinima financiranja. Ako dakle nemate svoju gotovinu, do novog automobila možete doći na nekoliko načina.
 
Jedan od najčešćih izvora novca za novo vozilo u obitelji je – kredit. Sve banke na teritoriju Republike Hrvatske daju kredite za automobile, samo si trebate dati nešto truda i saznati kod kojih su uvjeti najbolji s obzirom na ono što vama treba. Dakako, postoje različite kamatne stope, rok otplate te svota koja se može podignuti. Uz namjenski kredit za vozila postoje i nenamjenski krediti u bankama koji se također mogu iskoristiti za kupovinu automobila, no oni obično imaju veću kamatnu stopu. Prednost kredita za vozila jest ta što, ukoliko vozilo kupujemo preko neke auto kuće, djelatnici te auto kuće mogu riješiti papirologiju i vi na to ne trebate trošiti vrijeme i trud. No, svakako, ukoliko vam je bilo kakva vrsta kredita jedini izlaz, trebate pregledati i razmotriti više opcija jer kada se jednom daje svoj potpis, poslije je teško vratiti se, posebice kada se radi o bankovnim kreditima.
 
 
Novac za novo vozilo može se i posuditi od prijatelja ili rodbine. Ovo, dakako ovisi o tome u kakvim ste odnosima i koliko su oni spremni dugo čekati da im taj novac vratite. Možete se dogovoriti i da im svaki mjesec, kod primitka dohotka, vraćate određenu svotu, što je oblik kredita, ali s povlasticom da nemate kamate.
 
Ljudi se nerijetko kao sredstvo dolaska do novog automobila koriste i leasingom vozila. Ovo je usluga koja se može iskoristiti u većini auto kuća, a također i putem banaka. Radi se o tome da se vozilo iznajmljuje, daje u zakup. Davatelj leasinga, a to je ili auto kuća ili banka, daje primatelju leasinga pravo na korištenje vozila na određeno vrijeme, a  u tom periodu primatelj leasinga za njega plaća određenu naknadu. Možda se sve čini kao kredit, međutim nije jer formalno pravno vozilo nije u posjedu primatelja leasinga već ga samo može koristiti, a pravi je vlasnik zapravo davatelj leasinga. 
 
Dakle, kada sve ovo sumiramo, možemo zaključiti kako je kupovina automobila velik korak u životu i kao takvom mu trebamo i pristupiti. Prošla su vremena kupovanja mačaka u vreći i ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Ako nismo toliko sretni pa da iskeširamo određeni iznos, nema nam druge nego posegnuti za pozajmicama, bilo privatnim, bilo iz banaka ili auto kuća, a i u tom slučaju tržište je otvoreno i slobodno te postoji niz opcija, a mi trebamo izabrati onu koja nama najbolje odgovara. 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi