Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako se pobrinuti za vozilo prije zime?

14.11.2014

Zadnja stvar koja vozaču treba jest da mu vozilo stane u zimskim uvjetima na cesti. Ovo bismo mogli nazvati noćnom morom svakog vozača – snijeg gusto pada, bljuzga po cesti, klizite 10 kilometara na sat, brisači rade punom brzinom, jednako kao i ventilatori koji pokušavaju odmagliti stakla, a onda odjednom – gotovo.

Kako se pobrinuti za vozilo prije zime?

Automobil se gasi, prestaju raditi i brisači, i ventilatori pa čak i svjetla. O moj Bože, pa što je ovo? Ako imate sreću da imate signal na mobitelu i nazovete nekoga tko će vas pokupiti, još ste i dobro prošli. 

Dakako, ovaj scenarij ne želimo nikome i upravo iz tog razloga potrebno je vozilo dobro pripremiti prije zime, za zimske uvjete. S današnjim zimama nikada se ne zna, mogu biti blage, ali mogu biti i jako žestoke pa je tako dobra priprema uvijek nešto što se mora obaviti.

Krenimo s lakšim zadacima. Prije zime dobro je vozilo temeljito očistiti. Dok još ima donekle lijepih dana ovo je nešto što svakako trebate učiniti jer zima je duga i tko zna kada ćete opet za to dobiti priliku. Dobro pregledajte lim. Ako ima naznake hrđe, dobro ju je sanirati pomoću seta protiv hrđe ili barem lagano prijeći kistom preko očišćene fleke od hrđe, a pripomoći može čak i lak za nokte. Naime, hrđa se širi nevjerojatnom brzinom u zimskim uvjetima, upravo zbog soli i vlage na kolnicima pa je svaka zaštita od hrđe prije zime i više nego dobrodošla, prije svega na mjestima na kojima se hrđa već pojavila.

Ne zaboravite promijeniti gume. Trebale bi biti s oznakom M+ S, što znači mud plus snow, odnosno gume za blato i snijeg koje imaju utore dublje od 4 milimetra. Uz ovo, u prtljažnik svakako stavite i lance. Postoje i kombinirane gume, dakle one koje su proizvedene i za zimske i za ljetne uvjete te se mogu koristiti u svim uvjetima na cesti, međutim iskustvo pokazuje da su ipak bolje i sigurnije one gume koje su proizvedene za određene, konkretne uvjete na cestama. Također, gume je dobro prije zime premazati glicerinom jer ovako se sprječava lijepljenje tijekom zime, ali se ujedno i štiti guma.

Promijenite tekućinu za pranje stakala. Mnogi vozači preko ljetnih mjeseci stavljaju običnu vodu, no ona se na nula stupnjeva Celzijevih zamrzne, što izaziva pucanje spremnika, stoga svakako ulijte tekućinu koja u sebi sadrži sredstvo protiv zamrzavanja.

Iako većina proizvođača automobila preporučuje mijenjanje ulja kod prijeđene određene kilometraže, preporuča se njegovo mijenjanje dva puta godišnje, i to upravo kod promjene godišnjih doba, dakle s prelaska iz ljeta u zimu i s prelaska iz zime u ljeto.

Akumulator te grijači, posebice kod starijih vozila mogu postati problematični kod nastanka zimskih uvjeta. Bitno ih je prije provjeriti i zamijeniti ukoliko je to potrebno jer zasigurno ne želite probuditi se jedno jutro i žuriti na posao, a vozilo neće upaliti. Treba znati da je kapacitet akumulatora na temperaturi ispod nule prepolovljen, a za pokretanje mu je potrebno i nekoliko puta više snage nego kada su temperature iznad nule.  Prilikom kontrole akumulatora treba pritegnuti i očistiti kleme te ih premazati mašću.

I rashladna tekućina je bitna u zimskim uvjetima. Proizvođači preporučuje mijenjanje svake dvije do tri godine, no ona može promijeniti kvalitetu i prije toga roka te agresivno djelovati na obližnje dijelove vozila.

Ne zaboravite ni na svjećice. Treba ih redovito mijenjati tijekom cijele godine, a upravo je prelazak u zimske uvjete za to najbolje vrijeme. Ako svjećice nisu dobre, ne samo da će vozilo teže paliti već se mogu oštetiti i akumulator i klipovi.

Dakle, mnogo je posla za vozače prije zime. Ne shvaćajte to olako jer dobra priprema jamac je sigurnosti.

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi