Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako kupiti najbolje gume za automobil?

29.10.2014

Automobilske gume važna su stavka o kojoj moramo brinuti, ako ne tijekom cijele godine, onda barem prilikom promjene godišnjih doba, točnije na smjeni ljeta u zimu te na smjeni zime u ljeto. Također, moramo paziti da nam gume nisu pohabane jer su one važan čimbenik sigurnosti u prometu.

Kako kupiti najbolje gume za automobil?
Danas postoje gume koje nazivamo 'ljeto – zima' što znači da su dobre kada se radi o vožnji i tijekom ljetnih i tijekom zimskih mjeseci. Ipak, mnogo raširenije su ljetne i zimske gume, odnosno gume koje se stavljaju s obzirom na godišnje doba u kojem smo. Za ljetne gume važno je reći da gube elastičnost na temperaturi koja je niža od 7 stupnjeva Celzijevih, one se počinju ponašati poput plastike, krute su. U takvim uvjetima guma gubi svojstvo da prijanja uz podlogu i iz tog se razloga vozilo u zimskim uvjetima na ljetnim gumama više skliže. Stoga, imate li ljetne gume na automobilu, potrebno ih je promijeniti prije početka zime, najčešće to u našem podneblju radimo u studenom. 
 
Kada govorimo o zimskim gumama, napravljene su tako da bolje prijanjaju uz kolnik u vlažnim, skliskim odnosno zimskim uvjetima na cestama. Stoga je bitno da zimske gume imaju dublji profil, a minimalni koji se preporučuje je od 4 milimetra. Također, tlak u gumama bitno je više provjeravati tijekom zimskih nego tijekom ljetnih mjeseci. Uz ovo, ako imaju kakva oštećenja, puknuća ili slično, moramo ih zamijeniti čim prije.
 
Dakako, i ako ste laik vjerojatno ste primijetili da gume  imaju oznake na sebi. Primjerice, oznaka je 215/65 R 15. 215 označava kolika je širina gume i to u milimetrima, dakle u ovom je slučaju to 215 milimetara. Broj 65 označava omjer visine gume u odnosu na širinu. R je oznaka da je guma radijalna, a to znači da su niti koje izgrađuju unutrašnjost gume postavljene radijalno u njoj. Brojka 15 označava promjer gume od jednog do drugog kraja, a iznosi se u inchima, odnosno colima.  Uz ovo najčešće uočavamo i oznaku DOT i potom neki broj, primjerice DOT 1113. Ovo znači da je guma proizvedena u jedanaestom tjednu 2013. godine. 
 
Ukoliko niste sigurni kakve gume idu u vaše vozilo, svakako provjerite u knjižici o vozilu jer svako ima navedene gume koje mu najbolje odgovaraju. Ipak, treba paziti i na to u kojim klimatskim uvjetima živimo te s obzirom na to, u kojim ćemo uvjetima najčešće voziti svoje vozilo.  Posljednjih godina kod nas su sve popularnije univerzalne gume ljeto zima, međutim sigurnost je veća ako mijenjamo gume na prijelazu sezona. Jedino takve gume pružaju najviše odlike za najveću sigurnost u prometu. Naime, prave zimske gume imaju i u nekim slučajevima pet puta više kanala i lamela na blokovima, što je čini sigurnijom u zimskim uvjetima na cesti. Zimske gume na sebi imaju oznaku M + S ili M + S s pahuljicom. 
 
 
Ako želite imati uvijek dobre gume na svom vozilu, poštujte tri pravila – stavite gume koje su naznačene u knjižici vozila, mijenjajte gume na prijelazu sezona te poštujte propisanu brzinu kao maksimalnu koja je navedena na gumama. Naime, i u vezi maksimalne brzine koja se smije postizati na gumama postoje određene oznake, primjerice slovo H znači maksimalnu brzinu od 210 kilometara na sat, a oznaka T znači da ta guma podnosi maksimalnu brzinu od 190 kilometara na sat i toga se treba pridržavati. 
 
Dakle, dobre gume za vaše vozilo nije teško kupiti, samo trebamo pratiti što je navedeno u knjižici o vozilu te oznake na samim gumama. Dakako, postoje i razlike u kvaliteti od proizvođača do proizvođača, no to je nešto što treba ostaviti za privatne komentare svakog vozača i vlasnika vozila ponaosob. 
 
Želite li se dodatno informirati, pročitajte što drugi kažu o testiranju različitih vrsta guma:
 
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi