Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Tesla, vozila novog doba

02.10.2014

Kada nam netko spomene električna vozila, gotovo istodobno se u našem umu stvori ime Tesla Motors pa čak ne bismo pogriješili kada bismo rekli da je Tesla Motors postao sinonim za vozila nove generacije, odnosno električna vozila.

Tesla, vozila novog doba
Ova trvtka dizajnira i proizvodi električna vozila te dijelove za električna vozila, smještena je u američkom gradu Palo Altu, a posebno je zanimljivo da je u prvom kvartalu 2013. godine po prvi puta u svojoj povijesti zabilježila plus u svom poslovanju. 
 
Kompanija je osnovana 2003. godine, a taj veliki korak učinili su Martin Eberhard i Marc Tarpenning.  Glavni im je cilj bio komercijalizirati električna vozila, započevši sa sportskim, a potom nastaviti s luksuznijim i obiteljskim. 
 
Dakako, kompanija je dobila ime po jednom od najvećih genija u povijesti, Nikoli Tesli, koji je, tko to još ne zna, rođen u Hrvatskoj. Tesla Motors posebno je popularna postala nakon izbacivanja modela Tesla Roadster, koji je prvi potpuni električni automobil sportskog tipa, a osmišljen je direktno s planova Nikole Tesle iz davne 1882. godine. Radi se o prvom električnom automobilu koji na jednom punjenju baterije može u prosjeku proći  320 kilometara.  Od 2008. do 2012. godine prodano je oko 2,250 Roadstera u 31 državi. 
 
Nakon Tesla Roadstera kompanija je počela proizvoditi nove modele električnih  vozila, a to su Model S, luksuzno vozilo, te nakon njega Model X i Model 3. Osim proizvodnjom vozila, Tesla Motors bavi se i proizvodnjom dijelova, prije svega baterija za električna vozila te su većinu napravili za električna vozila Daimlera i Toyote.
 
No, glavna prepreka zašto  više ljudi ne koristi električna vozila jest – cijena. Očekuje se da će se prvo električno vozilo iz Tesline tvornice koje košta ispod 40,000 dolara pojaviti tek od 2017. godine. 
 

Tesla Roadster

 
 
Osim što je električni rekorder po broju prijeđenih kilometara s jednim punjenjem, također je poznat i kao prvi električni automobil s litijsko ionskom baterijom koja se puni veoma kratko. Nakon probne proizvodnje, serijska je započela 2008. godine. Posebno je zanimljivo da je Tesla Roadster  prešao s  jednim punjenjem baterije utrku u Australiji zvanu Global Green Challenge, dugačku čak 504 km te je prosječna brzina bila 40 km/h. Za ovo je vozilo zanimljivo i to da od nule do 100 km/h dolazi za manje od 4 sekunde, a najviša brzina mu je 201 km/h.
 

Model S

 
 
U SAD-u je ovaj luksuzni automobil predstavljen još 2008., dok je u Europi predstavljen 2013. godine. U originalu je nazvan 'Whitestar' (bijela zvijezda). Dobitnik je mnogih nagrada u zelenim kategorijama za vozila, a 2013. godine iza sebe je ostavio po prodaji brojna ugledna imena s električnim automobilima kao što su Merzedes Benz, BMW, Lexus, Audi i Porsche.  Posebno je zanimljivo da je prilikom predstavljanja postao najbolje prodavani novi automobil u Norveškoj. 
 

Model X

 
 
Izišao je iz dizajnerskog studija kompanije smještenog u Kaliforniji 2012. godine i već se nekoliko puta najavljivala njegova masovna proizvodnja da bi kasnije bila prebačena u neki drugi vremenski period. Sada se očekuje da će proizvodnja započeti krajem 2014. ili početkom 2015. godine.
 

Model 3

 
 
Kodnog imena Tesla BlueStar (Tesla plava zvijezda), a očekuje se da će u serijsku proizvodnju ući do 2017. godine te će biti taj prvi električni automobil koji će biti dostupniji široj populaciji, odnosno cijena će mu biti od 35,000 do 40,000 dolara. Prema najavi to će biti električno vozilo koji će u sebi nuditi sinergiju najboljeg iz Mercedes Benza, Audija i BMW-a. Model 3 je zapravo vozilo treće generacije koje će biti jeftinije, neće biti veliko i luksuzno poput Modela S, ali će ipak nuditi dovoljno volumena. 
 
Dakle, ostaje nam pričekati još koju godinu pa da električna Tesla vozila postanu cjenovno prihvatljivija za šire mase pa možda i mi vidimo koje na našim prometnicama!
 

Auto moto vijesti

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi