Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Što mora sadržavati ugovor o prodaji automobila?

08.09.2014

Iako je kriza još uvijek na snazi, prodaja automobila ide i dalje te u nekim mjesecima čak bilježi i rast. Kod nas je mnogo načina da se prodaju vozila. Neki vozači tako ne žele ići daleko pa jednostavno objese oglas o prodaji na prozor svog vozila i tako ga drže dok ih ne posluži sreća.

Što mora sadržavati ugovor o prodaji automobila?
Neki stavljaju oglase na sve moguće oglasnike, i one internetske i one u papirnatom izdanju. Neki se pak odlučuju za auto kuće pa ih prodaju ondje te ih se odande preprodaje. Dakako, postoji i još jedna veoma popularna verzija, a to je odlazak na tzv. automobilski plac koji se organizira jednom tjedno te se odvija prodaja automobila licem u lice. Kod nas je jedan od najpopularnijih tržnica s automobilima ona na Jakuševcu u Zagrebu te se redovito održava svake nedjelje. 
 
Dakle, mnogo je načina i prilika da se vozila prodaju, a kada to odlučite potrebno je ispuniti određenu papirologiju te platiti određene iznose kako bi prodaja bila važeća i kako biste svoje novo vozilo mogli prepisati na svoje ime. 
 
Prvo se sastavlja kupoprodajni ugovor,odnosno ispunjava se kupoprodajni ugovor budući se u svakoj knjižari može kupiti ovakva vrsta dokumenta u koju se unose traženi podaci. A traženi podaci su ime i prezime kupca i prodavatelja, tip vozila, godina proizvodnje, boja i slično. Moguće je unijeti i dodatne napomene koje eventualno zahtjeva kupac ili prodavač. Ovako ispunjen kupoprodajni ugovor treba ovjeriti kod javnog bilježnika te trebate biti spremni za to izdvojiti određenu svotu. 
 
 
Nakon što ste obavili ovaj korak, prodavatelj mora odjaviti vozilo, a to će učiniti u MUP-u, odnosno u sjedištu u kojem je vozilo i registrirano. Prilikom odjave također je potrebno donijeti određene dokumente, kao što su knjižica vozila, registarske tablice, osobna iskaznica (ili ako se radi o opunomoćeniku, onda njegova osobna) te biljezi. Vlasnik mora odjaviti vozilo u roku 15 dana od kada ga je prodao. Ovo je veoma važno napomenuti jer u policijskim postajama često kažu da zovu vlasnike da odjave vozilo jer im je istekla registracija, a oni kažu da je vozilo prodano te nemaju potrebne dokumente. Ukoliko se prodano vozilo ne odjavi u roku 15 dana može se platiti kazna do 700 kuna za fizičke osobe, a za pravne i veća, od 5.000 pa sve do 15.000 kuna. Ovakav je zakon donijet kako bi se izbjegle zavrzlame oko naplata možebitnih prometnih kazni i prekršaja te kako bi se kupca čim prije navelo da vozilo prepiše na svoje ime, dakle kako bi se poštovao red.  
 
Nakon što je automobil prodan i odjavljen od strane prodavatelja, i kupac ga mora prijaviti u roku 15 dana te također platiti porez državi. Porez se određuje posebnim zakonom s obzirom na starost vozila, što će vam reći u vašoj poreznoj upravi. Nakon toga mora napraviti preregistraciju vozila, a za to mu treba dokaz o osiguranju, tehničkom pregledu (koristi se od prijašnjeg vlasnika ako registracija još vrijedi) te plaćenom porezu. Ovim se završava krug i vozilo je u novom vlasništvu. Novi vlasnik je tako siguran da je vozilo sto posto njegovo, a kupac da je vozilo predano u druge ruke te je siguran od bilo kakve daljnje odgovornosti za njega. Prije je sve bilo jednostavnije te je prodaja praktički bila zaključena potpisom kupoprodajnog ugovora i njegovom ovjerom kod javnog bilježnika. Naime, preregistracija se vršila tek po isteku osiguranja i tehničkog pregleda. No, kao što smo naveli, u tim slučajevima dolazilo je do velikih problema prilikom naplata prometnih prekršaja i kazni

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi