Besplatna dostava! *Kupon: FREE24 Besplatna dostava! *Kupon: FREE24
Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako produljiti životni vijek vozila?

16.06.2014

Cijene goriva stalno divljaju i prave velike rupe u našim novčanicima. Ako dovoljno ne pazimo na svoje vozilo, svaki kvar može donijeti još veću rupu u tom istom novčaniku, stoga je pitanje svih pitanja – kako produljiti životni vijek svoga vozila? Dakako, mnogo je odgovora i savjeta, no uvijek je najbolje poslušati riječ stručnjaka.

Kako produljiti životni vijek vozila?

Čitajte upute

Svako vozilo ima svoju knjižicu u kojoj baš sve piše, a najvažnije od svega jest kada je potrebno servisirati određeni dio. S pojavom novih tehnologija više ne vrijedi ono da kod svakog vozila vrijede ista pravila i isti ritam servisiranja.

 

Manje vozite

Da, dobro ste pročitali – kako bi vam vozilo više trajalo i bolje vas služilo, trebate ga manje voziti. Ovo nije šala već se posebice odnosi na malene, kratke rute za koje mnogi vozači rado pale svoja vozila. Ipak, upravo takve kratke rute najviše guše i oštećuju vozilo, odnosno teške su za motor, troše najviše goriva te su i najmanje ekološke kada se radi o zagađenju planeta. S druge strane, nije dobro ni predugo ostaviti vozilo da se ne pali, primjerice dobro ga je pokrenuti  barem jednom tjedno ukoliko se mnogo ne koristi jer nakon dva tjedna tekućine u vozilu se počinju povlačiti iz sistema.
 

Provjeravajte tekućine

Tekućine su ključne za normalan rad vozila i njihova pravilna razina veoma je važna. Samo neke od tekućina u vozilu na koje uvijek treba paziti te ih redovito provjeravati su voda, razna ulja, antifriz i, dakako gorivo. Sve ovo potrebno je provjeravati po naznakama proizvođača, a nekada i češće. Iako ne vidimo da tekućina curi,  uvijek postoji bojazan od toga te razni načini na koje tekućina izađe, a da mi toga nismo ni svjesni. Boja tekućine i razina u spremniku mnogo toga nam mogu reći. 
 

Mijenjajte tekućine svake dvije godine

Među tekućinama koje je dobro promijeniti minimalno svake dvije godine je tekućina za servo upravljač, antifriz te tekućina u kočnicama. Kod nekih je proizvođača naznačeno koliko često se trebaju mijenjati, odnosno nakon koliko prijeđenih kilometara, ali ukoliko ste na to zaboravili, svakako to učinite svake dvije godine. 
 

Ulja mijenjajte redovito

Postoji nekoliko vrsta ulja koja se stavljaju u vozila, no među najvažnijima svakako su motorno i ulje za kočnice. Svako vozilo ima svoj ritam izmjene ulja, stoga je najbolje pročitati upute i pridržavati ih se, ali i redovito provjeravati količinu i boju, kako bi na vrijeme znali curi li negdje. 
 

Ne zaboravite na zračni filter

Zračni filter sprečava ulazak raznih čestica u motor te ako je zagušen može povećati potrošnju automobila. Pogledajte što proizvođač preporučuje, nakon koliko prijeđenih kilometara je dobro promijeniti zračni filter. Također, odlična je vijest da se filter može promijeniti i kod kuće, nije potrebno odlaziti majstorima ako ste iole spretne ruke. 
 

Servisirajte kočnice

Mnogo je lakše zamijeniti kočione pločice nego disk ili bubanj. No, ukoliko na vrijeme ne vidimo da su nam se pločice istrošile, kvar će se prenijeti na disk, što je mnogo veći i, dakako, mnogo skuplji kvar.
 

Rotirajte gume

Na mnogim vozilima gume se ne troše podjednako i iz tog ih je razloga dobro rotirati dva puta godišnje. Najbolje ih je rotirati dijagonalno, dakle prednju lijevu na stražnju desnu i stražnju lijevu na prednju desnu. Također je važno i redovito obavljati geometriju kotača kako bi se povećala trajnost guma.
 

Napumpajte gume

Nedovoljno napumpane gume mogu umanjiti vijek trajanja guma za kojih 15 posto te također i povećati potrošnju goriva za kojih 10 posto. Stanje tlaka zraka u gumama najbolje je provjeriti svaki put kada lijevamo benzin. 
 

Pazite na temperaturu

Hladni start ubojit je za motor, stoga krenite sporije i lagano dok vozilo ne dostigne radnu temperaturu. Ovo će uvelike smanjiti pojavu kvarova.
 

Koristite ručnu kočnicu

Korištenje ručne kočnice omogućuje da se nožne kočnice lakše prilagode brzinama te dulje traju. Koristite stoga ovu vrstu kočnice kada god možete i kada se parkirate, jedino u zimskim mjesecima treba biti oprezan jer se ručna kočnica može zamrznuti.
 

Redovite perite svoje vozilo

Prašina, sol, snijeg, kiša… sve to utječe na karoseriju i poboljšava pojavu hrđe. Redovito ispiranje prljavštine s vašeg vozila pomoći će da limarija bude dulje zdrava, a k tome će i poboljšati imidž samog vozača! Stoga čim prije u autopraonicu – i zbog sebe i zbog limenog ljubimca! 
 
 
 
 
 

 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi