Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Svijet automobila bez vozača

21.05.2014

Ako već niste čuli, onda je doista vrijeme da saznate – uskoro bi se našim cestama mogli pojaviti automobili bez vozača. Pomalo zvuči kao scenarij iz kakvog znanstveno fantastičnog filma, međutim radi se o pravoj stvarnosti ili, bolje rečeno, pravoj, svijetloj budućnosti.

Svijet automobila bez vozača
Naime, Google već godinama po američkim cestama testira automobile bez vozača i vrijedno radi na razvoju tehnologija koju omogućuju ovakva vozila. Testna vozila napravila su na tisuće kilometara te neke informacije govore da bi se prva ovakva vozila u masovnoj upotrebi na prometnicama mogla naći za kojih desetak godina, a možda i ranije. Što je još bolje, ne testira ih i ne razrađuje samo Google već i neke druge automobilske kompanije, ali primjerice i znanstvenici s Oxforda testiraju  tehnologiju senzora, računala i kamera na prilagođenom modelu vozila Nissan Leaf. 
 
Automobil bez vozača ili samovozeći automobil ili, još bolje, automatski automobil, vrsta je vozila nove generacije koje može  zadovoljiti sve potrebe kao i običan automobil, ali s velikom razlikom – umjesto vozača, vozi ga računalo koje se navodi pomoću niza senzora i kamera, odnosno za vožnju nije potreban nikakav ljudski utjecaj. Radi se o automobilima robotima koji su trenutno samo prototipovi koji se usavršavaju i jedino robotsko vozilo koje se može pronaći u masovnoj upotrebi je jedna vrsta malih vozila koja se koristi u pješačkim zonama i mogu doseći brzinu od 20 kilometara na sat.
 
 
Posebno je zanimljivo da su se robotska vozila pojavila još dvadesetih godina 20. stoljeća. Naime, 1925. godine demonstriran je automatski automobil nazvan 'Iinrrican Wonder'  po ulicama New Yorka.  Međutim, to je zapravo bilo vozilo na daljinski kojim se upravljalo preko antene iz drugog vozila koji je išao za njim. Godinama nakon ovoga nizali su se pokušaji da se napravi automatsko vozilo, ali manje – više radilo se o vozilima kojima je netko drugi upravljao na određeni način, ponekad su to bile i elektronički uređaji koji su se montirali uz prometnicu kojom se vozilo kretalo. Osamdesetih godina prošlog stoljeća Mercedes – Benz napravio je robotski automobil koji se mogao kretati po cesti bez prometa, a kretao se do 63 kilometara na sat. Devedesetih godina u razvoj robotskih vozila počelo se ulagati sve više novca pa je normalno kako su se počele uvoditi i nove tehnologije, a tako razvijena vozila postajala sve manje zavisna od ljudskog utjecaja, a sve se više oslanjala na računala, senzore, kamere, GPS i ostala čuda moderne tehnologije. 
 
Istraživanja među vozačima pokazuju da bi gotovo pedeset posto pristalo imati automatsko vozilo, ali samo ako bi koštalo jednako kao i obična vozila, odnosno velika većina ipak nije spremna izdvojiti mnogo više novca za ovakvu vrstu vozila.
 
Istraživanja stručnjaka za automobile kažu da će do 2040. godine čak oko 75 posto automobila na prometnicama biti robotsko. Smatraju također da će se tijekom godina prodaja automobila postupno povećavati i doseći prodaju od 95,4 milijuna godišnje. Kaže se i da će ovakva vrsta vozila postati stvarnost na američkim cestama do 2020. godine 
 
Prednosti robotskih vozila pokazale su se mnogostrukima, a prije svega se umanjuje broj nesreća jer računalo brže reagira u određenim situacijama nego što to može vozač. Nadalje, bolje bi se poštovali prometni propisi, a ujedno bi bila omogućena brža vožnja. Kada bi se putovalo tijekom noći, ljudi bi mogli spavati dok automobil vozi pa bi bili odmorni i bolje volje.  Vožnja bi također bila mirnija, bez pretjeranog kočenja, parkiranje bi bilo brže i lakše te bi se brže dolazilo od točke A do točke B. Ipak, postoje i razni rizici, a jedan od najvećih je pitanje koliko su računala pouzdana u određenim situacijama te koliko na njih utječe promet i prolazak automobila uz automobil s raznim senzorima i drugim uređajima. 
 
Kako bilo, ostaje nam pričekati i vidjeti jesu li sva ova predviđanja doista realna i hoćemo li se zaista voziti u robotskim vozilima za koju godinu. 
 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi