Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Što je dobro provjeriti na vozilu prije odlaska na odmor?

18.04.2014

Odmor, veliki ili mali, odnosno dugački od tjedan ili dva ili kratki od samo par dana za vikend (ili još bolje produljeni vikend) većini je znak da će s vozilom morati na neki dulji put.

Što je dobro provjeriti na vozilu prije odlaska na odmor?
Veoma često to je s kontinenta na obalu ili s obale na kontinent, ali radilo se o samo stotinjak kilometara ili o nekoliko stotina kilometara, na takav se put ne može dok prije ne napravimo barem maleni pregled vozila i ustanovimo u kakvom je stanju. Što je to onda što bismo trebali provjeriti prije odlaska na odmor na svom vozilu?
 

Gume

možemo ih provjeriti i sami, i to tako da pregledamo imaju li neravnina i ispupčenja te troše li se ravnomjerno. Prije duljeg puta bitno je i da gume budu izbalansirane. Ukoliko primijetite neke od nedostataka, svakako promijenite gume jer ako su istrošene ili s ispupčenjima, mogu se raspuknuti tijekom vožnje.
 

Kočnice

nikamo bez dobrih i jakih kočnica, a ponajmanje na neki dulji put! Ako ste blizu prijeđenih 60,000 kilometara od zadnje provjere, još je jedan razlog više da to opet učinite. Posebno je važno obratiti pozornost ako vidimo curenje ulja jer je ono ključno za kočnice i cijeli kočioni sustav.  
 

Ulje 

iako se za novija vozila kaže da mogu podnijeti mijenjanje ulja tek nakon prijeđenih 20,000 kilometara pa čak i više, zapravo većina majstora preporučuje mijenjanje motornog ulja nakon 15,000 prijeđenih kilometara. Ako se redovito mijenja ulje nakon ovoliko prijeđenih kilometara, znatno će se produljiti vijek trajanja motora. Ovo je bitno imati na umu prije polaska na put te promijeniti motorno ulje, posebice ako je čarobna granica od 15,000 prijeđenih kilometara blizu. 
 

Klima uređaj

on nas hladi, ali i grije, čini da nam vožnja bude udobna i s manje stresa, što je veoma bitno kod duljih putovanja. Bitno je reći i da su reakcije vozača brže i primjerenije uvjetima na cesti ukoliko je temperatura u kabini ugodnija. Prije puta treba provjeriti rade li ventilatori za hlađenje odnosno grijanje kako treba te posebice za ljetnih mjeseci ima li klima uređaj dovoljno rashladnog plina u sebi. 
 

Brisači 

iako ih mnogi vozači zanemaruju, istina je da su brisači zapravo veoma važan dio, posebice kada se vozi u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kao što su kiša i snijeg, ali i nanosi blata i ostalih čestica koje dolaze s guma drugih vozila na vjetrobransko staklo. Zamislite samo kako bi vam bilo da shvatite da vam brisači ne rade dok ste na putu i kada vas kamion ispred dobro zalije nekom prljavom vodom iz kaljuže na cesti!
 

Akumulator 

on može otkazati u bilo koje doba godine, nije rezerviran samo za zimske mjesece. Najbolje je provjeriti stanje akumulatora profesionalnom opremom, posebice ako su prošle godine otkada smo ga zadnji puta mijenjali ili uopće provjeravali te s obzirom na rezultate i zamijeniti novim prije odlaska na put.
 

Amortizeri

ovaj dio na vozilu veoma je bitan čimbenik sigurnosti u prometu jer omogućuje da automobil dobro leži na cesti te ostaje stabilan u zavojima. Budući se na putu često susrećemo s nepredviđenim stanjima na cesti, više kočimo te više ulazimo u nepoznate zavoje i ostale dionice na cestama, amortizeri su još jedan dio kojeg treba provjeriti prije puta i po potrebi zamijeniti novima. Amortizeri se uvijek mijenjaju u paru, dakle oba prednja, oba stražnja ili sva četiri zajedno.
 
 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi