Nazovite nas 01 777 67 63
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Košarica je prazna

Napunite košaricu sa proizvodima…

Važnosti vodne pumpe i njezino djelovanje

04.04.2014

Automobili naši svagdašnji za pokretanje troše energiju te se tom prilikom stvara trenje između raznih dijelova motora, a sve to utječe na stvaranje velike količine toplinske energije.

Važnosti vodne pumpe i njezino djelovanje
Kada bi se dopustilo da se ta energija slobodno stvara i skladišti u sistemu, veoma brzo dogodilo bi se pregorijevanje čitavog sustava, neminovnog kvara i dakako – završetka udobne vožnje. Stoga je i laiku jasno da je vozilima prijeko potreban sistem za rashlađivanje. Važan dio sistema za rashlađivanje svakako je pumpa za vodu. Radi se o jednostavnom dijelu koja radi na centrifugalni pogon, a pokreće je klinasti remen pričvršćen na koljenasto vratilo motora. Pumpa za vodu započinje pumpati vodu svaki put kada motor počinje raditi. Ona koristi centrifugalnu silu kako bi tjerala vodu u sustav, a upravo ta sila utječe da kontinuitet vode u sustavu bude stalan.
 
Ovaj auto dio smješten je u središnjem dijelu, obično ispred bloka motora. Pumpa za vodu usisava tekućinu iz donje komore na hladnjaku automobila, potom ulazi u motor, gdje rashlađuje sve dijelove, a nakon toga ugrijana voda koja je, dakle na sebe preuzela toplinu, odlazi u gornju komoru hladnjaka. Topla voda može se koristiti u sustavu za grijanje kabine vozila, a kod nekih tipova vozila i za grijanje usisnih razvodnika motora. Ovaj dio ugrijane vode koji se koristi za grijanje unutrašnjosti automobila odlazi iz glave motora direktno u izmjenjivač topline grijača, a tu se toplina predaje zraku koji je namijenjen za zagrijavanje kabina automobila.
 
 
Ovaj dio na vozilu itekako poboljšava i ubrzava hlađenje, a na njezinom vratilu ili ulaznom dijelu nalazi se i rotor s lopaticama koje vodu usmjeravaju prema motoru. Također na vratilu nalazi se i klizno brtvilo kojem je funkcija da spriječi curenje vode iz sistema. Strujanje vode zatvara se termostatom, a kada se to dogodi stvara se ubrzavanje kruženja vode u sistemu, što znači i brže hlađenje. Na suprotnoj strani pogonskog vratila vodene pumpe obično se nalazi i ventilator.
 
Vodena pumpa nije lako dostupna u motoru pa je tako veoma važno da bude dobre kvalitete i traje dugo. Najbolje je kada se podudara tijek trajanja vodene pumpe s vijekom pogonskog remena. Veoma je važno redovito je kontrolirati i servisirati jer svaki pa i najmanji kvar sigurno će izazvati pregrijavanje motora, velike kvarove na motoru te istjecanje rashladne tekućine. Kod velikih servisa vozila vodenu pumpu najbolje je zamijeniti jer se radi o dijelu koji je veoma bitan u radu motora.
 
Puštanje vode na bilo kojem dijelu vodene pumpe znak je za uzbunu. Također, i orošena pumpa ili dijelova uz nju te vlaga na njima znak je da nešto ne valja. Uz ovo, u pumpi koja je pri kraju mogu se stvoriti ritmični zvukovi, nešto kao cičanje. Dakako, i mnogo vode ispod automobila može biti znak da je ovaj dio gotov. Sve ovo ukazuje na probleme s vodenom pumpom pa ako ste već sami svoji majstori i volite se zavlačiti ispod motora, svakako sve imajte u vidu i znajte da ove nuspojave ne smijete zanemariti te trebate čim prije promijeniti ovaj dio na vozilu. Ukoliko to ne učinite na vrijeme, morate biti svjesni da su vam kvarovi motora – zagarantirani. 
 
A za kraj jedna zanimljivost – jeste li znali da za svog životnog vijeka vodena pumpa kroz rashladni sustav, a samim time i motor pošalje nekoliko milijuna litara rashladne tekućine? Kada stvari pogledamo iz toga kuta, onda nam postane jasno zašto se radi o jednom od ključnih dijelova motora i zašto je veoma bitno da bude ispravan i odlične kvalitete.  

 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi