Jeste li već postali naš član?
Prijava Registracija
Nazovite nas
01 777 67 63
Košarica
Košarica je prazna

Kako pravilno mijenjati akumulator

19.08.2014

Akumulator je naprava koja se koristi u automobilima, a služi kao spremnik energije. U njemu se električna energija pretvara u kemijsku i to se naziva punjenje akumulatora te se potom prema potrebi može opet pretvoriti u električnu te se to naziva pražnjenjem. Koriste se za pokretanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem iako imaju relativno malen kapacitet. Međutim, usprkos ovom nedostatku, mnogo se koriste jer su za sada jedini poznati i lako prenosivi spremnici s električnom energijom.

Kako pravilno mijenjati akumulator
Danas se akumulatori po različitim cijenama mogu nabaviti u svakoj trgovini autodijelovima. Obično što je skuplji, to je i kvalitetniji, mada ne mora biti pravilo. Također, budući se radi o dijelu na vozilu do kojeg se lako dolazi, odnosno lako je dostupan, svaki vozač koji ima iole spretne ruke može ga promijeniti sam, u svojoj garaži ili dvorištu. 
 
Prije izmjene trebate znati da u svakom akumulatoru ima opasne tekućine, stoga se trebate zaštiti. Najbolje je uzeti zaštitne rukavice i naočale kako biste se zaštitili. Također, prije promjene trebate ugasiti vozilo i izvaditi ključ iz brave za paljenje. Uz ovo trebate se i opskrbiti potrebnim alatom.
 
 
Evo kako promijeniti akumulator u pet koraka:
 
1.korak – prvo treba odvrnuti držač akumulatora, a potom koristiti ključ kojim se otpusti spoj negativnog pola akumulatora i nakon toga nužno je odvojiti sponu. Kada ste ovo obavili za negativni pol sve treba ponoviti i za pozitivni. Bitno je da ključem nikako ne dodirujete oba pola u isto vrijeme. 
 
2.korak – potom slijedi podizanje akumulatora. Lagano ga podignite i izdignite iz kućišta u kojem stoji i odložite na sigurno mjesto. Dobro je promiješati pola litre vode i jednu žličicu sode te u tu mješavinu staviti četkicu za zube i njome očistiti eventualna mjesta na kojima se pojavila korozija. Nakon što ste to učinili, sve dijelove postolja trebate posušiti suhom krpom.
 
3.korak – novi akumulator kojeg ste već prije pripremili stavite u kućište. Pazite da dobro okrenete polove, da negativni i pozitivni budu okrenuti u pravičnom smjeru, a nakon toga učvrstite držače.
 
4.korak – polove akumulatora dobro je premazati vazelinom kako bi se usporilo i spriječilo djelovanje korozije.  Nakon što ste to učinili, negativnu sponu stavite na negativan pol, a pozitivnu na pozitivni. 
 
5.korak – zatvorite haubu. Upalite motor i provjerite radi li sve kako treba, odnosno pali li se motor bez problema. I to je to! Ako pali bez problema znači da ste odlično obavili posao i mi vam čestitamo!
 
 
Uz ovo treba znati da akumulator nikada ne smije ostati bez elektrolita jer bez njih jednostavno ne može raditi. Iz tog razloga potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti njihov nivo. Naime, normalnim radom akumulator ih gubi. Kada ih provjeravamo, tekućina u akumulatoru mora prekrivati njegove ploče za otprilike 10 milimetara. Ako primijetimo da je ima manje, treba dodati destiliranu vodu. Kiselinu ne treba dodavati jer se ona hlapljenjem koncentrira, a ne gubi. Postoje akumulatori koji su deklarirani da im ne treba provjera, međutim s vremena na vrijeme dobro je i njih provjeriti, za svaki slučaj. 
 
Često se umjesto kupovine novog vadi stari akumulator i puni. Za to nam treba ispravljač. Punjenje ne bi trebalo biti veće od od 1/10 kapaciteta u Ah jer ako je veći, neće se dobiti pun kapacitet akumulatora. Punjenje se vrši preko ispravljača i tijekom punjenja treba regulirati njegov napon. 
 
Trajnost akumulatora ovisi o održavanju, ali i o tome kakav je. Kod olovnih je rok trajnosti ograničen na koje tri do četiri godine, a kod akubaterija i manje, do dvije godine. Ako nisu predviđeni za punjenje, ne treba se silom to činiti jer prilikom punjenja mogu eksplodirati.